Senát odmítl daňový balíček, koalice může veto změnit ve Sněmovně

05.12.2012

Zpravodajství ČTK | 18:19 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 5. prosince (ČTK) - Senát podle očekávání odmítl vládní daňový balíček, který počítá s jednoprocentním zvýšením daně z přidané hodnoty na 15 a 21 procent a ruší některé daňové výhody. Zamítnutí dnes prosadila ČSSD, která má v horní komoře většinu. Veto Senátu může koalice za dva týdny přehlasovat ve Sněmovně. S přijetím balíčku počítá státní rozpočet na příští rok.

"Je to balíček zoufalství vlády a vládní koalice," prohlásil Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Zpochybnil tvrzení, ze se jedná o dočasná opatření, která by měla do tří let skončit. "Bude to bumerang, který praští ty, kteří ho obrazně řečeno hodili do vzduchu," prorokoval. Pro zamítnutí po zhruba půldruhé hodiny trvající debatě, v níž dominovala kritika vlády, hlasovalo 50 ze 67 přítomných členů horní komory.

Včasné přijetí balíčku by v případě jeho opětovného schválení Sněmovnou mohl zkomplikovat prezident Václav Klaus. Na něj bude podle Štěcha vyvíjen tlak, aby balíček co nejdříve podepsal. Pokud by se změny nepodařilo prosadit do konce měsíce, od příštího roku by platila jednotná sazba DPH ve výši 17,5 procenta. Citelněji by se asi zvýšily ceny potravin nebo léků, které nyní patří do snížené 14procentní sazby. Levnější by naopak mohlo být spotřební zboží, které podléhá 20procentní sazbě DPH.

Řešit by se to podle sociálních demokratů dalo rychlým přijetím další novely, kterou by se sazby ponechaly aspoň na současné úrovni. "Všichni dobře víme, že se nevybere ani o korunu více," uvedl ke zvýšení sazeb předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. Poukazoval spolu s kolegy na to, že se ani po zvýšení DPH na současnou úroveň nepodařilo získat peníze na pokrytí důchodového deficitu. Balíčku vytýkali také nepřehlednost a nepřezkoumatelnost.

Za pohrdání Senátem označovali sociální demokraté také to, že balíček přišel místo ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) obhajovat jeho stranický kolega a ministr zdravotnictví Leoš Heger. Podle místopředsedy senátorů ODS Miloše Vystrčila za krizi a nevybírání daní nese vinu také opozice tím, že straší lidi. Podle Víchy mají lidé naopak strach ze současné vlády.

Pokud se balíček nakonec podaří vládě prosadit, přinese kromě zvýšení DPH ještě sedmiprocentní dodatečnou daň z příjmů pro lidi pobírající nad 100.000 korun měsíčně. Podle vlády se to dotkne asi 80.000 lidí. Živnostníkům se omezí výdajové paušály, zemědělcům se postupně zruší vratka části spotřební daně z nafty. Pro příští dva roky se zruší stropy pojistného na zdravotní pojištění. Tříprocentní daň z převodu nemovitostí se má zvýšit na čtyři procenta. Státnímu rozpočtu by měly všechny změny přinést podle vlády přes 20 miliard korun.

Přílohy