Senát podpořil elektronické dálniční známky

14.08.2019

TV Nova | 17:00 | Pořad: Odpolední noviny


Veronika PETRUCHOVÁ, moderátorka
--------------------
Zavádění elektronických dálničních známek, změna zákona o insolvenci nebo úpravy v oblasti působení státních zástupců, to vše dnes měli a mají na svém jednání senátoři.

František BŮŽEK, redaktor
--------------------
Krátce po poledni senátoři posvětili plán ministerstva dopravy, aby se od roku 2021 na českých dálnicích začala využívat elektronická dálniční známka.

Jaroslav VĚTROVSKÝ, senátor /ANO/
--------------------
Pokrok nezastavíme a velice kvitujeme to, že budou moci být aplikovány elektronické dálniční známky namísto současných kuponů.

František BŮŽEK, redaktor
--------------------
V lednu tohoto roku tak skončí lepení papírových kuponů na přední sklo. Její roční cena se nezvýší a měla by zůstat na stávající hodnotě, tedy 1 500 Kč za rok. Ministr dopravy prohlásil, že dokud nebude hlavní česká dálnice D1 opravená, tak se cena kuponu nezvýší.

Miloš VYSTRČIL, senátor /ODS/
--------------------
My elektronizaci podporujeme a my jsme tam měli spíše jiné problémy, které se týkají různých zvýhodnění za platbu za dálniční známku u některých automobilů, které mají různé druhy pohonů, ten zákon rozporovat nebudeme.


František BŮŽEK, redaktor
--------------------
Elektronické známky budou vázány na registrační značku vozidla a kontroly budou provádět policejní hlídky a budou zároveň probíhat skrze kamery na dálnicích. Předlohu už musí podepsat jen prezident Miloš Zeman. František Bůžek, televize Nova.

Přílohy