Senát schválil jen mírné zvýšení limitů pro recyklaci obalů

19.03.2014

Zpravodajství ČTK | 16:56 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 19. března (ČTK) - Nové limity pro recyklaci obalů budou v příštích letech pouze mírně zvýšeny na úroveň, kterou přes výhrady ekologů stanovila Sněmovna. Senát to v rámci novely zákona o obalech schválil beze změn. Rozhodl tak přes námitky, že navrhované limity jsou vyšší, než po Česku požaduje platná evropská směrnice. Novelu ještě dostane k podpisu prezident.

 Senátoři se také pozastavovali nad tím, že plánované cíle zaostávají za skutečným objemem recyklace obalů v Česku. "Stanovujeme limity, které překračujeme. Nemá to žádný motivační vliv," poznamenal místopředseda senátorů ODS Miloš Vystrčil. Poukázal i na to, že limity jdou současně nad rámec požadavků EU, takže Česko bude "papežštější než papež".

 Nastavované hodnoty ale mají podle zástupců ministerstva životního prostředí umožnit jejich splnění i v případě propadu na trhu recyklace obalů. Současně také předjímají předpokládané zvýšení evropských limitů.

 Sněmovní verze novely zákona o obalech stanovila celkový cíl recyklace pro roky 2015 a 2016 na 60 procent. Návrh podporovaný ekology, za který se postavil také nový ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), předpokládal pro rok 2016 celkový recyklační cíl 65 procent.

 Novela v případě papírového odpadu a skla zvyšuje limit ze 70 na 75 procent v roce 2016, zatímco evropská norma je 60 procent. U plastů se limit zvyšuje ze 27 na 45 procent (norma EU stanoví 22,5 procenta), u kovového odpadu z 50 na 55 procent (norma EU stanoví limit 50 procent a u dřevěného odpadu limit ponechává na 15 procentech v souladu s evropskou směrnicí. Zvýšení souvisí s očekávanou změnou limitů v rámci EU.

 Stanovené hranice pro recyklaci jsou v Česku podle ministerstva stabilně překračovány. Podle předloňských údajů se v ČR recyklovalo 85 procent papírového odpadu, 80 procent skleněného odpadu, 68 procent kovového odpadu, 58 procent plastů a 25 procent dřevěného odpadu.

 Novela má také do českého právního řádu zavést evropskou směrnici, která rozšiřuje názorné příklady konkrétních výrobků, zda mají nebo nemají být považovány za obaly. Členské státy ji měly do právních řádů začlenit do loňského září. Evropská komise už kvůli prodlevě s Českem zahájila sankční řízení.

 Za obaly nebudou považovány například samostatně prodávané balící papíry, květináče určené pro celou dobu života rostliny, voskové vrstvy na sýrech, střívka uzenin nebo nádoby na svíčky. Ramínka na šaty nebudou obalem v případě, že budou prodávána samostatně. Obalem budou naopak krabičky od zápalek nebo mlýnky na koření, které nelze znovu plnit.

Přílohy