Senát schvaluje vládní protikrizová opatření

09.04.2020

Prima | 18:55 | Pořad: Velké zprávy


Matěj MISAŘ, moderátor
--------------------
Živnostníci dostanou od státu jednorázový příspěvek 25 000 Kč za zavřené provozovny. Pomoc osobám samostatně výdělečně činným dnes schválil Senát. Před budovou horní komory je teď náš reportér Zbyněk Zykmund. Zbyňku, dobrý večer, odkdy mohou živnostníci žádosti o příspěvek podávat?

Zbyněk ZYKMUND, redaktor
--------------------
Dobrý večer od Valdštejnského paláce, osoby samostatně výdělečně činné mohou o ten příspěvek ve výši 25 000 Kč žádat ode dneška na finančních úřadech, a to buď elektronicky, nebo papírovou formou, Finanční správa bude tyto žádosti přijímat až do konce června. K tomu, aby ten návrh prošel celým legislativním procesem, už teď chybí jenom podpis prezidenta republiky. Senátoři dnes avizovali, že těch vládních opatření, která přijali dnes, je několika a u nich byla důležitá rychlost, a proto i když k nim měli nějaké výhrady, tak je stejně schválili.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Pokud budeme mít připomínky k těmto zákonům, tak je budeme realizovat pomocí přijetí doprovodných usnesení, ve kterých vládě řekneme, co si myslíme nebo jsme si víceméně jisti, že je v těchto zákonech špatně.


Šárka JELÍNKOVÁ, místopředsedkyně senátorského klubu /KDU-ČSL/
--------------------
Kdo rychle dává, dvakrát dává a doufáme, že budeme zase pokračovat na zlepšování situace našich občanů.

Zbyněk ZYKMUND, redaktor
--------------------
Senát dnes schválil celkem 3 zákony, ostatními 18 zákony, které přišly ze sněmovny, a ta je schválila včera a dnes v noci, se chce horní komora zabývat až příští čtvrtek, podle šéfa Senátu jde o opatření, která nejsou natolik akutní, aby tam hrozilo nějaké prodlení a bylo je potřeba řešit hned, tam u těchto zákonů už zřejmě senátoři podle toho, co říkali, budou mít více výhrad, některým se nelíbí třeba odklad plateb nájmů.

Přílohy