Senát se zaměří na Babiše i Zemana. Ústavní negramotnost, řekl k žalobě prezident

13.06.2019

aktualne.cz | Autor: Radek Bartoníček


Senát ve čtvrtek ustavil komisi, která má shromažďovat a vyhodnocovat informace týkající se auditních zpráv Evropské komise, jež řeší údajný střet zájmů Andreje Babiše (ANO) a také ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Senátor Václav Láska zároveň potvrdil středeční informaci Aktuálně.cz, že už nasbíral dostatek hlasů pod ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana a Senát o ní tak bude hlasovat. Prezident Zeman v rozhovoru na TV Barrandov řekl, že návrh žaloby je ústavní negramotnost a že jeho kroky nebyly v rozporu s ústavou.

Senát, který tvoří z většiny opoziční politici, zvyšuje tlak na premiéra Andreje Babiše i prezidenta Miloše Zemana. Poté co senátoři ve středu přijali usnesení, podle kterého podezření ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše oslabují českou pozici na jednáních Evropské rady, udělali ve čtvrtek další krok.

Ustavili komisi k vyhodnocení unijních auditů týkajících se premiéra Andreje Babiše a vyplácení evropských dotací do českého zemědělství. Ta může přinést Babišovi větší komplikace než pouhé slovní usnesení. 

Dvanáctičlennou komisi povede ostravský senátor Zdeněk Nytra z klubu ODS. Ten ve čtvrtek oznámil, že komise se poprvé sejde 2. července. Zároveň upozornil, že nejde o vyšetřovací komisi. Považuje ale za pravděpodobné, že si komise na některé své jednání pozve premiéra Babiše. Zvát chce rovněž zástupce ministerstva financí, ministerstva pro místní rozvoj a dalších institucí, kterých se předběžné auditní zprávy týkají.   

"Nechceme být žalobci ani soudci," tvrdí Nytra. Veřejný prostor je ale podle něj přeplněný nejrůznějšími protichůdnými informacemi, které ztěžují odborníkům i veřejnosti orientaci. "Chceme se zaměřit na prostředky, které do České republiky z Evropské unie putovaly a za jakých podmínek, mechanismy jejich rozdělování, možný střet zájmů premiéra, případně dalších členů vlády a další fakta, která obě zprávy obsahují," nastínil činnosti komise.

Nytra zároveň slibuje, že on a jeho kolegové mají jediný cíl, a to sepsání objektivní zprávy. "Ta by měla vnést světlo do nepřehledné diskuze o auditech a jejich dopadech zejména na Českou republiku, ale případně i na premiéra Babiše a další ústavní činitele," říká.

30 podpisů pod žalobou na Zemana

Pokud jde o prezidenta Zemana, skupina senátorů ve čtvrtek dopoledne sdělila podrobnosti kolem ústavní žaloby Senátu právě proti Zemanovi za údajně hrubé porušení ústavy či jiné součásti ústavního pořádku.

"Máme dost podpisů na to, aby ústavní žalobu projednal Senát," potvrdil ve čtvrtek předseda senátorského klubu Senátor 21 Václav Láska dřívější informaci Aktuálně.cz, že už se mu podařilo nasbírat dostatek hlasů. Nyní jich má už 30.

Láska je hlavním "tahounem" ústavní žaloby, o které informoval už na konci letošního dubna. Tehdy sdělil, že text má 44 stran a popisuje 24 údajných porušení zákonů či ústavy, kterých se měl Zeman dopustit. 

"Ve všech případech se jedná o bezprecedentní porušení doposud respektovaných pravidel, na kterých ústavnost doposud stála. (…) Ústavně žalovaný využil prakticky každou příležitost, jak uplatnit svůj vliv v oblastech, kde mu podle práva nepřísluší, a způsobem, jejž ústava zapovídá," stojí mimo jiné v žalobě.

Prezident označil žalobu za kalení vody, napsala ČTK. "Obsah žaloby není podstatný, protože je to naprostná ústavní negramotnost. Kdyby se to náhodou dostalo k Ústavnímu soudu, tak pokud tam bude kvalifikovaný ústavní právník, tak jim to samozřejmě hodí na hlavu," uvedl v TV Barrandov.

Už sama debata má smysl

Místopředsedové Senátu i předsedové největších senátních klubů ve čtvrtek dopoledne tvrdili, že už sama debata ohledně ústavní žaloby a chování prezidenta má smysl.

"Pokud by Senát mlčel a žádnou aktivitu nevyvinul, tak by to znamenalo, že veškeré jednání prezidenta je v pořádku. De facto by Senát jednání prezidenta legitimizoval. To by bylo z mého pohledu nebezpečné nejen pro současnost, ale i budoucnost," řekl Láska.

První místopředseda Senátu Jiří Růžička (kandidoval za TOP 09 a STAN s podporou KDU-ČSL) označil žalobu za velmi důležitou. "Možná se dozvíme, že nemáme nic na práci, možná bude někdo naši snahu zpochybňovat, ale je třeba mluvit o tom, jestli je možné, aby prezident vykládal ústavu, jak chce, případně, aby nerespektoval rozhodnutí nezávislých soudů. Pokud i tento akt pomůže tomu, aby se o tom mluvilo a aby se případně dospělo k nějakým návrhům a závěrům, tak to stojí za to," míní Růžička.

Předseda klubu STAN Petr Holeček označil žalobu za závažnou a zároveň i smutnou záležitost. "Senátoři by ale takto konat měli, pokud mají impulzy, že jednání hlavy státu je na hranici ústavnosti, nebo dokonce ústavní zákony překračuje," uvedl Holeček.

Šéf klubu ODS Miloš Vystrčil zároveň upozornil, že například v jeho klubu neexistuje žádné usnesení, jak mají senátoři ODS postupovat, a je na každém, zda se pod žalobu podepíše. "Bohužel jsme nenalezli žádnou jinou možnost, aby prezident republiky dodržoval ústavní zvyklosti a neporušoval ústavu. Proto mně nic jiného nezbylo než se připojit k žalobě proti prezidentu republiky," řekl. Podle jeho slov bez ohledu na výsledek žaloby bude pro voliče důležité vědět, jak se k žalobě staví nejen Senát, ale také sněmovna a případně Ústavní soud.

"Je potřeba zvednout hlas, i když se to zdá zdánlivě marné a u některých mluvčích to vzbudí úsměv a posměšky. Jedno české přísloví říká, že častá krůpěj i kámen proráží," přidal se předseda senátorského klubu KDU-ČSL Jiří Šilar. 

V příštích dnech bude putovat žaloba na organizační výbor Senátu, který ji zařadí na program některé další schůze. Následně ji projedná také Poslanecká sněmovna, kde ale s největší pravděpodobností převáží odpůrci podání takové žaloby. Většina poslanců hnutí ANO, ČSSD, KSČM a SPD, kteří mají ve sněmovně jasnou převahu, stojí dlouhodobě za prezidentem.   

Ústavní soud by začal žalobu projednávat jen v případě, že by ji podpořila třípětinová většina senátorů, kteří by byli hlasování přítomni, a tři pětiny všech poslanců. 

Přílohy