Senát si připomíná 100. výročí česko-litevských vztahů vyvěšením státních vlajek

29.12.2021

senat.cz | 10:23 | Autor: Sue Nguyen


Na budově Valdštejnského paláce byla vyvěšena česká a litevská státní vlajka. Senát si tím připomíná výročí 100 let od okamžiku, kdy Československo formálně uznalo nezávislost Litevské republiky dne 29. prosince 1921, a země spolu tak navázaly diplomatické vztahy. Litevská vlajka dnes zavlála rovněž ve 12 českých krajích. Současně ve Vilniusu na budově litevského parlamentu Seimas vlaje česká vlajka.

„Jsem rád, že tímto symbolickým aktem vyvěšení české a litevské vlajky si na úrovni parlamentů připomínáme skutečnost, že dvě nezávislé demokratické země spolu již 100 let udržují přátelské diplomatické vztahy a navzájem se podporují,“ říká předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Pojí nás s Litvou podobné historické zkušenosti, z nichž plyne důležité ponaučení, že o demokracii, svébytnost a svobodu je potřeba neustále pečovat.“

Miloš Vystrčil Litvu na počátku listopadu letošního roku navštívil společně s dalšími senátory a zástupci českých firem. Ve Vilniusu jednal předseda českého Senátu s předsedkyní litevského parlamentu Viktorijí Čmilyté-Nielsen, ministrem zahraničních věcí Gabrieliusem Landsbergisem a prezidentem Gitanasem Nausédou mimo jiné o otázkách energetické soběstačnosti, vztazích s Taiwanem či migraci na hranicích s Běloruskem.

 

Odkaz na článek.

Přílohy