Senát věnuje respirátory a rychlé COVID testy z Taiwanu českým nemocnicím a školám

08.12.2020

www.senat.cz | 19:34 | Autor: Sue Nguyen


Na půdě českého Senátu dnes zástupci Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře předali předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi 5000 COVID testů a první část z dodávky 200 000 respirátorů. Ty předsedovi Senátu v souvislosti s podzimní cestou na Taiwan věnovaly taiwanské společnosti Excelsior Bio-System a Autoland Technology. Rychlé testy nyní míří do českých nemocnic, kde pomohou určit, kteří pacienti potřebují transfuzi vzácné krevní plazmy, obohacené o COVID protilátky. Respirátory budou rozděleny do jednotlivých krajů, které Miloš Vystrčil vyzval, aby je darovaly učitelům zajišťujícím prezenční výuku ve ztížených podmínkách.

„Za tyto dary se sluší Taiwanu poděkovat,“ říká předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Zároveň jsem velmi rád, že se česko-taiwanská spolupráce již neomezuje pouze na podporu v souvislosti s pandemií. Dnes dopoledne bylo například podepsáno memorandum o hospodářské spolupráci mezi Česko-taiwanskou obchodní komorou a Radou pro rozvoj zahraničního obchodu na Taiwanu, které bude zárukou, že se spolupráce bude rozvíjet i v oblasti výměny technologií, podnikání, vzdělávání, vývoje, vědy a výzkumu,“ zdůrazňuje.

Testy na rychlé stanovení přítomnosti SARS-COV-2 protilátek v krvi nyní putují do 14 velkých nemocnic, kam je senátoři z daného regionu osobně dovezou. „Testy jsou určeny lidem, kteří jsou těžce nemocní a mají dostat krevní plazmu obohacenou COVID protilátkami. Díky testům se pozná, zda takový člověk protilátky již má a zda má smysl plazmu podávat. Pokryjeme tak větší spektrum nemocných,“ vysvětluje senátor Lumír Kantor, místopředseda zdravotního výboru a účastník mise na Taiwan, který nápad inicioval a zajistil jeho realizaci.

Ze slíbených 200 000 taiwanských respirátorů se polovina již nachází ve skladu Správy hmotných rezerv v Olomouci, odkud jsou v těchto dnech rozváženy do všech českých krajů. Návrh předsedy Senátu Vystrčila, aby byly respirátory darovány přednostně učitelům, řada zástupců samospráv vyslyšela.

„Děkuji předsedovi Senátu za jeho rozhodnutí věnovat část respirátorů zaměstnancům ve vzdělávání v našem hlavním městě. Ti totiž z hlediska možné nákazy nemocí COVID-19 patří mezi jedny z nejohroženějších profesí. Současně jsou to ale právě pedagogové, kdo v dnešní nelehké době plní naprosto nezastupitelnou úlohu,“ oceňuje Zdeněk Hřib, primátor hlavního města Prahy.

„Vzhledem k tomu, že v kraji máme více než 1400 škol, rozhodli jsme se respirátory věnovat učitelům speciálních škol, kterých je 54. Jsme za to moc rádi, distribuovány budou už v příštím týdnu,“ přibližuje záměr Středočeského kraje jeho hejtmanka Petra Pecková.

Na Plzeňsku budou respirátory rozděleny mezi střední, základní a mateřské školy. „Seznam škol zveřejníme v pondělí společně se senátory našeho regionu – Pavlem Karpíškem, Lumírem Aschenbrennerem, Vladislavem Vilímcem a Václavem Chaloupkem,“ popisuje hejtmanka Ilona Mauritzová.

Na Vysočině podle hejtmana Vítězslava Schreka taiwanské respirátory poputují do dětských domovů. Náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Řehák uvedl, že o distribuci respirátorů rozhodne rada ještě tento týden ve středu, přičemž směrodatné bude doporučení odboru školství.  

Jihočeský kraj se chystá pedagogy středních škol po dobu tří měsíců zásobovat vlastními respirátory FFP2 a taiwanský dar k nim přidá. „Je to, myslím, velmi dobrý model, jak ochránit pedagogy a udržet české školy otevřené,“ komentuje hejtman a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba.

Přílohy