Senát vyzval vládu, aby odpovědně projednala výsledky kontrol NKÚ

26.04.2012

Zpravodajství ČTK | 19:35 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: nlm


Praha 26. dubna (ČTK) - Senátoři dnes požádali vládu, aby odpovědně projednala kontrolní závěry Nejvyššího kontrolního úřadu obsažené ve výroční zprávě úřadu za loňský rok. Vláda by také podle nich měla přijmout odpovídající opatření k nápravě zjištěných nedostatků, a to včetně vyvození osobní zodpovědnosti. Návrh tohoto usnesení vznesla místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková a podpořili ji senátoři napříč spektrem.

Místopředsedkyni Senátu znepokojilo zejména to, že vláda zprávu pouze vzala na vědomí, což podle ní neodpovídá zjištěným závěrům. "Ta vláda si nad tím prostě jenom umyla ruce," prohlásila.

Senát v přijatém usnesení kladně hodnotí činnost NKÚ shrnutou ve výroční zprávě za rok 2011. Je ale znepokojen nárůstem nedostatků zjištěných při kontrolách dodržování příslušných předpisů, při kontrole hospodárnosti prověřovaných činností a dalších kontrolách.

Gajdůškovou podpořil od řečnického pultu například senátor ODS Miloš Vystrčil. Jak poznamenal, málokdy se mu podaří s ní souhlasit; její návrh označil za správný a rozumný.

NKÚ loni stejně jako v předchozích letech našel v hospodaření státu chyby a nedostatky. Úřady a další organizace podle jeho zjištění nestandardně nakupovaly majetek a pořizovaly služby, opakovaně porušovaly zákon i účetní předpisy. Stát má také rezervy ve vybírání peněz nebo při poskytování dotací. Kvůli zjištěným nedostatkům úřad loni podal čtyři trestní oznámení.

Přílohy