Senát změnil zákon o obnovitelných zdrojích energie

11.01.2012

Zpravodajství ČTK | 17:36 | Rubrika: Energetika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: mhm 


Praha 11. ledna (ČTK) - Senát změnil zákon o podporovaných zdrojích energie, který má v jednom předpisu soustředit podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Podporu výroby biometanu snížil ze 4000 na 1700 korun na megawatthodinu spalného tepla. Odmítl naopak snahu sněmovny znovu zavést podporu výroby elektřiny v ostrovních systémech, tedy fotovoltaických elektráren, které nedodávají elektřinu do sítě.

Změny, s nimiž dnes souhlasil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), nyní bude muset znovu projednat sněmovna. Úpravy mají podle místopředsedy senátorů ODS Miloše Vystrčila státu ušetřit do roku 2020 kolem 50 miliard korun, bez nich by musel na podpoře vyplatit až 95 miliard korun.

Největší chyby sněmovna podle šéfa podvýboru pro energetiku Jiřího Bise (ČSSD) spáchala při úpravě podpory výroby tepla z obnovitelných zdrojů. Senát se kvůli tomu rozhodl zabránit možnému pobírání dvojí podpory za výrobu tepla a elektřiny, řekl Bis.

Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek neúspěšně obhajoval podporu ostrovních fotovoltaických systémů. "Je v bytostném zájmu České republiky, aby co nejméně občanů bylo závislých na ČEZu a podobných gigantech," uvedl. Na svou stranu získal ale jen dalších pět hlasů.

Senátoři se střetli kvůli podpoře výroby biometanu. Předseda hospodářského výboru Jan Hajda (ČSSD) naléhal na podporu bioplynových stanic, jejichž produkce podle něj vyjde až šestkrát levněji než v případě solárních elektráren. Kritici se ale obávají masivního boomu tak, jako tomu bylo u fotovoltaiky a odvolávají se na záporné stanovisko Energetického regulačního úřadu. Podle senátora ČSSD Vladimíra Drymla by podpora vyšla stát ročně na sedm miliard korun při 1700 korun za megawathodinu, při 4000 korun dokonce na 20 miliard korun. Podle ministra Kuby jsou tyto částky limitní, výši podpory bude stanovovat ministerstvo v akčním plánu. Přijatá výše podpory je dohodnuta se sněmovnou, dodal Kuba.

Vystrčil uspěl s návrhem, aby byla zachována povinnost vykoupit elektřinu z obnovitelných zdrojů i u těch provozovatelů, který ze zákona koncem roku skončí příslušné smlouvy. Podle něj by to posílilo jistotu provozovatelů, že s nimi odběratel naváže nové smluvní vztahy. Kvůli rušení smluv požádala senátory o odmítnutí zákona Platforma pro obnovitelné zdroje energie.

Nový zákon rovněž upravuje způsob nakládání se solárními panely na konci jejich životnosti. Likvidaci panelů, které výrobce prodal a prodá do 1. ledna 2013, bude muset financovat provozovatel solární elektrárny. Po tomto datu už to bude muset zajistit výrobce panelů. Provozovatelé tuzemských solárních elektráren proti tomu protestovali. Tvrdí, že na tento účel již finančně přispívají v rámci evropské asociace PV Cycle. Při dvojím zatížení hrozí někteří z investorů arbitrážemi.

Přílohy