Senát zřejmě odmítne zvýšení důchodů o 300 korun

08.08.2021

Seznam.cz TV | 18:25 | Pořad: Večerní zprávy | Zpráva: 2


Barbora HLAVÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Otazníky kolem důchodů. Stále není jasné, o kolik korun vzrostou. Zákonem, který zvyšuje průměrnou penzi o 300 Kč měsíčně nad zákonnou valorizaci, se bude zabývat Senát. Tam ale nejspíš narazí. Výhrady mají totiž 2 nejsilnější kluby, ODS a Starostové. Vláda zvyšování důchodů obhajuje mimo jiné i pomocí české ekonomice.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /za ANO/
--------------------
Je to zhruba asi 10,4 miliardy, ty 3 stovky nad rámec, a proto jsme se rozhodli, že o ty 3 stovky nad průměr toho důchodu to zvedneme. A my v tuto chvíli, vždyť to je také investice. Vemte si, ti důchodci to utratí. Také se to vrátí ekonomice.

Barbora HLAVÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Podle ODS a Starostů zákon ale obsahuje některé věcné chyby. Předseda Senátu Miloš Vystrčil například kritizuje návrh, podle kterého by mohli jít až o 5 let dřív do důchodu pracovníci integrovaného záchranného systému. Není podle něj jasné, kdo přesně by na předčasný důchod měl nárok, aniž by se mu penze snižovala. Zvyšování důchodů před volbami navíc vidí spíš jako populistický krok.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
My si myslíme, že pokud se mají zvyšovat dneska důchody, tak by to mělo být způsobem, který pomáhá těm, co mají ty nejnižší důchody, protože tam hrozí případně nějakej sociální problém. A nikoliv že se paušálně přidává všem, což jako zavání tím populismem.

 

Odkaz na záznam. Začátek v 5:20 min.

Přílohy