Senátní delegace se vrátila z Taiwanu, přivezla řadu příležitostí pro Česko

05.09.2020

senat.cz | Autor: Sue Nguyen


Devadesátičlenná česká delegace vedená předsedou Senátu Milošem Vystrčilem se v sobotu vrátila z týdenní mise na Taiwanu. Po přivítání na letišti v Kbelích přibližně stovkou lidí s děkovnými vzkazy a transparenty proběhl v Senátu tiskový briefing, na němž zástupci jednotlivých částí delegace představili hlavní výstupy z cesty.

„Chci poděkovat všem, kteří nám drželi palce a kteří věřili, že naše mise bude úspěšná. Jsem velmi rád, že jsme cestu realizovali. Velmi si vážíme veškeré podpory, které se nám dostalo, ať už z České republiky nebo ze zahraničí,“ řekl v úvodu briefingu předseda Senátu Miloš Vystrčil.

„Mise měla tři úkoly, prvním z nich bylo navázání hospodářských kontaktů, vědecko-výzkumných kontaktů a kontaktů v oblasti inovací a spolupráce na modernizaci nejrůznějších technologií. Dalším úkolem byl návrat charakteru nebo narovnání páteře České republiky, tedy důkaz toho, že jsme suverénní a samostatná země. Obzvláště za tuto část jsme dostávali spoustu děkovných reakcí. Poslední oblastí byla logická spolupráce dvou demokratických zemí. Jsem přesvědčen, že všechny tři úkoly se nám podařilo splnit a s výsledky mise jsem spokojený,“ konstatoval Vystrčil. Na závěr poznamenal: „Těším se, že poté, co skončí covidová epidemie, že se například dočkáme i přímého spojení Tchaj-pej – Praha.“

Na projev předsedy horní parlamentní komory navázal 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička: „Pro mě jako člověka jisté generace, který téměř celý život prožil v totalitním režimu, je velice důležitý ten druhý cíl - narovnat záda a ukázat, že dokážeme stát zpříma.“ Ke spolupráci mezi demokratickými zeměmi následně dodal: „S velkou radostí jsem přijal, že po vystoupení ministra zahraničí Číny se k jeho velice negativnímu vystoupení vyjádřili zástupci velkých demokratických států, a dokonce začíná ve světovém tisku diskutovat o tom, jak by ta spolupráce a podpora demokratických zemí vypadat.“

V oblasti školství a vzdělávání avizoval Růžička záměr taiwanské vlády zvýšit počet stipendií pro vysokoškoláky, v úvahu také po konzultacích s taiwanskou politickou reprezentací také přichází v úvahu vzájemná výměna středoškolských učitelů.

Senátor Pavel Fischer, který přesedá Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, vyzdvihl, že se díky návštěvě podařilo česko-taiwanskou spolupráci, která již nyní v Česku vytváří pracovní místa a přináší investice, výrazně posílit a dát jí nové perspektivy. Z hlediska obrany zmínil společné zájmy v kybernetické bezpečnosti, 5G sítě a možnost zavedení nového mobilního operátora v ČR. „Ale měli bychom také naslouchat tomu, co říkali oni nám,“ poukázal s odkazem na jednání s taiwanskou prezidentku Tsai Ing-wen. Ta podle něj identifikovala čtyři potenciální oblasti vzájemné synergie – vodohospodářství, lékařské technologie, zelené inovace a odvětví obranného průmyslu.

Senátor a předseda Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Lumír Kantor se během cesty na Taiwan soustředil zejména na tamější příklady dobré praxe během epidemie. „Množství jednání, které jsme měli, vyvrcholilo setkáním s panem Čou. Je to ředitel Centra pro kontrolu chorob, člověk, který má v době epidemie podle taiwanského zákona větší pravomoci než ministr zdravotnictví. Od ledna 500 nakažených a 7 úmrtí v souvislosti s COVID mluví samo o sobě, když to srovnáme s našimi výsledky. A není to jenom tím, že je to ostrov,“ vysvětloval.

Faktorem úspěchu je podle Kantora vysoká připravenost, kterou projevila tamější vláda i zdravotnictví. V zemi od roku 2003 platí zákon přijatý kvůli epidemii SARS v Asii a byl od té doby desetkrát novelizován. Lze s trochou nadsázky mluvit o rouškovém zázraku na Taiwanu: během několika týdnů Taiwanci dokázali postavit 98 linek, které produkovaly až 20 milionů roušek za jediný den, ve srovnání s původními 1,8 milióny denně. Kromě roušek na Taiwanu k nízkému počtu nakažených přispívá také dodržování karantény a důvěra občanů ve stát.

O zkušenosti s firmami podnikajícími v pardubickém regionu se během mise mohl opřít senátor Petr Šilar, předseda Senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí. „Foxconn v Pardubicích pracuje už od roku 2000. Za tu dobu jsme viděli, jakou obrovskou hodnotu jejich výrobky přinesly. Při jednání na Taiwanu nám pan ředitel ukázal, jakou částku už odvedli do české pokladny. Naplňuje mě proto optimismem, že právě takové firmy chtějí dále spolupracovat a naši delegaci vřele uvítaly. Ony už se tu zabydlely a nyní mohou otvírat dveře dalším firmám.“

Některé investice jsou již v pokročilé fázi příprav. Podle senátora Lumíra Aschenbrennera, místopředsedy Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu například Taiwanská kooperační banka, která má po světě přes 300 poboček, reálně zvažuje svou přítomnost v Česku. V tuto chvíli čeká na výsledky studie proveditelnosti.

Senátor a místopředseda Ústavně-právního výboru Tomáš Goláň je přesvědčen, že taiwanské investice jsou v podstatě připraveny a je na Česku, aby je využilo: „Taiwanci se zaměřují na celý výrobní řetězec - prvovýroba, obslužná výroba, finální montáž a také výroba náhradních dílů.  To znamená, že celý výrobní proces by probíhal na území České republiky, s tou vysokou přidanou hodnotou, což nám u většiny investic doposud chybělo. Všechna práce je odvedena, páska je nachystána a my musíme pracovat na tom, aby byla přestřižena.“

Senátor Pavel Štohl se jako místopředseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice během cesty zajímal o možnosti distančního vzdělávání v kontextu koronavirové pandemie. Taiwan k takové možnosti vzhledem k nízkému počtu nakažených zatím nemusel přistoupit, nebyl by to však problém. „Mají špičkové IT technologie a jsou na to stoprocentně připraveni. Pokud by naše školy měly zájem spolupracovat, bylo mi slíbeno, že se taiwanská strana zapojí.“

Primátor Prahy Zdeněk Hřib cestu využil pro rozvoj partnerství s Tchaj-pejí, s níž má Praha uzavřené partnerství od roku 2001 a v letošním roce jej povýšila na úroveň sesterských měst. Tchaj-pej během návštěvy české metropoli darovala přes 100 000 roušek. Primátor mezi hlavními výstupy zmínil chystané předání páru luskounů pražské zoo, studentskou výměnu za účelem studia čínštiny, pilotní smart city projekt; z oblasti kultury pak sjednané koncertní turné Pražské filharmonie v roce 2021 a výstavu Alfonse Muchy na Taiwanu.

Velmi dobře se podařilo rozvinout také akademickou a univerzitní spolupráci. Dle místopředsedy Akademie věd ČR Zdeňka Havlase bylo podepsáno několik memorand o spolupráci a další se chystají na říjen tohoto roku, kdy by měla na Taiwan zavítat předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová. Během pracovních jednání pak byla českým vědcům učiněna nečekaná nabídka spolupráce s taiwanskou biotechnologickou firmou na preparátu proti COVID. Za univerzity se cesty účastnili rektor VŠCHT Pavel Matějka či prorektor ČVUT Radek Holý, kterému byla během pobytu udělena čestná profesura.

„Na Taiwan jsme jeli za příležitostí a inovacemi. Díky tomu, že jsme se stali součástí takto významné cesty, které dávali Taiwanci velký význam, tak nás čekalo jednak výborné přijetí, jednak na nás byl byznys velmi dobře připraven a otevřely se nám dveře do nejvyšších pater, kde jsme navázali první kontakty. To v asijské kultuře obvykle trvá deset až patnáct let. Po pouhých 150 hodinách strávených na ostrově absolvovali čeští podnikatelé 280 jednání a vyměnili si přibližně 1000 vizitek. Vzhledem k výjimečnosti cesty se dá očekávat, že se nám nabité kontakty podaří vytěžit nadprůměrně,“ shrnul Pavel Diviš, předseda Česko-taiwanské obchodní komory, která podnikatelskou misi organizačně zajišťovala.

 

https://www.senat.cz/zpravodajstvi/zprava.php?ke_dni=7.9.2020&O=12&id=3025&from=V