Senátní volby potěšily lidovce

17.10.2016

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 13 | autor: Milan Vojtek, Jana Pechová


Na Vysočině volili lidé senátora v jediném volebním obvodě, na jihu Moravy ve čtyřech. Nejlépe dopadla KDU-ČSL, má dva senátory.
V obvodu 52 Jihlavsko, Dačicko, Slavonicko vyhrál současný senátor Miloš Vystrčil (ODS) nad Michalem Stehlíkem, kandidujícím za KDUČSL. „Závěr kampaně byl pro mě velkým poučením. Například o tom, že dlouholetý přítel může veřejně podpořit protikandidáta, aniž byste mu předtím stáli za telefonát. Nebo že neúplné informace během prezentace v médiích můžou člověku uškodit,“ posteskl si Vystrčil. Vystrčil zvítězil ziskem 53,37 procenta hlasů. Volební účast byla 14,96 procenta. Blanensko, volební obvod 49, bude příštích šest let v Senátu zastupovat Jaromíra Vítková (KDU-ČSL). Do Senátu míří z pozice místostarostky Boskovic. „Já už jsem dříve řekla, že v případě zvolení do Senátu opustím funkcí místostarostky,“ řekla Právu úspěšná kandidátka. Ve městě budou muset vybrat jejího nástupce, kancelář uvolní po čtrnácti letech.
„Volby byly prosté nějakých excesů, což jsem opravdu ráda. Potěšilo mě, že i při nízké účasti jsem ve druhém kole dostala o tři tisíce hlasů víc,“ komentovala kampaň Vítková. Získala 61,06 procenta hlasů při volební účasti 15,73 procenta. Zvítězila s 10 246 hlasy rozdílem 3712 lístků.

V brněnském senátním obvodu 55 obhájil mandát Jan Žaloudík (ČSSD). „Z šesti let v Senátu jsme byli 3,5 roku v opozici, takže své cíle prosazuji teprve 2,5 roku. Je tam ještě spousta práce, kterou je třeba dotáhnout. Především v oblasti legislativy ve zdravotnictví,“ řekl Právu. Ve druhém kole dostal 52,63 procenta hlasů, volební účast ale patřila mezi nejnižší. K urnám dorazilo jen 11,91 procenta voličů a rozdíl mezi kandidáty byl pouhých 705 hlasů.
Brněnský obvod číslo 58 posílá do horní komory parlamentu ředitele brněnské hvězdárny Jiřího Duška (ANO). Rozvoji vědy chce pomoci i v senátních lavicích. „Kampaň byla vcelku korektní, zejména co se týká druhého kola a mého souboje s panem Juránkem. Rozhodovali lidé a rozdíl mezi námi není nijak velký,“ řekl Dušek, který v Senátu vystřídá právě někdejšího hejtmana Stanislava Juránka (KDU-ČSL). Rozhodl o tom zisk 51,94 procenta hlasů při účasti 14,18 procenta voličů. Oba postihl propad zájmu voličů, Juránkovi ubylo 1303 hlasů, Duškovi více než dvojnásobek, přesto ještě dostal o 480 hlasů více než protikandidát.
Posledním regionem senátních voleb je Hodonínsko, obvod 79. Z duelu místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha (ČSSD) a starostky Ratíškovic Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) vyšla vítězně žena. Dostala 14 493 hlasů, druhý nejvyšší počet ve volbách a zisk 67,7 procenta hlasů při účasti 20,29 procenta voličů. Mezi oběma koly Hubáčková získala 5290 nových voličů.
Hubáčková chce spojit práci v Senátu i funkci starostky. „Zatím mám představu a víru v to, že se mi podaří skloubit obojí. Jsem přesvědčená, že to zvládnout lze. Ale mám dost sebereflexe, abych v případě, že by to nebylo ku prospěchu všech, nedokázala vyvodit závěr,“ dodala.

Já už jsem dříve řekla, že v případě zvolení do Senátu opustím funkci místostarostky Jaromíra Vítková.

Přílohy