Senátní výbor pro veřejnou správu nepodpořil širší pravomoci NKÚ

18.05.2016

Zpravodajství ČTK | 18:07 | Rubrika: for pol pod mak


Praha 18. května (ČTK) - Rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nepodpořil ani senátní výbor pro veřejnou správu. Doporučil dnes, aby vláda v souladu se svým programovým prohlášením navrhla zákon o odstranění duplicit v kontrolách, prováděných různými institucemi. Zákon, podle něhož by NKÚ měl nově kontrolovat i hospodaření krajů a obcí, již nepodpořil ani neodmítl ústavně-právní výbor.

"V programovém prohlášení vlády je napsáno, že s návrhem na rozšíření pravomocí NKÚ bude současně předložen návrh na odstranění duplicit kontrolních systémů, a to vláda neučinila," řekl ČTK předseda výboru pro veřejnou správu Miloš Vystrčil (ODS). Podle něj se většina členů výboru shodla na tom, že je třeba udělat pořádek v tom, aby různé instituce nezatěžovaly zejména samosprávy kontrolami ve stejných oblastech.
Zákonu o rozšíření pravomocí NKÚ musí předcházet příslušná změna ústavy, kterou Senát zatím také neschválil. Bez ní nemůže platit, potvrdil Vystrčil. Vláda by proto podle něj měla zákon o odstranění duplicitních kontrol i prováděcí zákon o rozšíření pravomocí NKÚ předložit současně.
Problém duplicity kontrol by mohla odstranit další novela o řízení a kontrole veřejných financí, kterou má ministerstvo financí v řádu týdnů předložit vládě.
Projednávaná novela počítá s tím, že NKÚ by měl dostat možnost prověřovat nakládání v podstatě s veškerými veřejnými penězi. Mohl by tak například do státních fondů, zdravotních pojišťoven, veřejných vysokých škol a firem, v nichž má stát, obce nebo kraje nadpoloviční podíl. Nyní kontroluje jen hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu.
Vládní předloha vyjmenovává i veřejné výzkumné instituce, dobrovolné svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti a školy zřízené státem, obcemi nebo kraji. Samosprávy a některé další organizace by kontroloři měli prověřovat jen z hlediska souladu jejich hospodaření se zákony.

Přílohy