Senátní výbory k daňovému balíčku

09.12.2020

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka ČT
--------------------
Den před klíčovým projednáváním daňových změn v Senátu se balíčku věnovaly další výbory horní komory. Shodně podpořily zvýšení slevy na poplatníka o 3000 oproti současnosti. Návrh šéfa ústavně-právního výboru Tomáše Goláně na jednotnou osmnáctiprocentní sazbu daně z příjmů těsně neprošel. Pro i proti byli shodně 4 členové.

Tomáš GOLÁŇ, předseda senátního ústavně-právního výboru /ODS/
--------------------
V okamžiku, kdy by byla stanovena ta jednotná sazba daně 18 %, tak samozřejmě živnostníkům by o 3 procentní body narostlo zdanění, takže toto zdanění by se kompenzovalo odpočitatelnou položkou v podobě zdravotního a sociálního pojištění.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Naším cílem bylo zrušit superhrubou mzdu a nastavit patnáctiprocentní, respektive třiadvacetiprocentní daň. A to ten návrh pana Goláně nesplňuje, to je celé, a není podle mě správné, abysme neplnili své sliby.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka ČT
--------------------
Rozhodovat se zítra bude taky o náhradách pro kraje a obce po zrušení superhrubé mzdy. Změnit se má v jejich prospěch rozpočtové určení daní.

Zbyněk LINHART, předseda senátního výboru pro územní rozvoj /nestr. za STAN/
--------------------
Ten dopad, který dneska obsahuje ten daňový balíček, jsou v desítkách miliard a je to ohromný zásah do samospráv. A to, co jsme se tady aspoň snažili udělat na našem výboru, zmírnit ten dopad.

Jaroslav VĚTROVSKÝ, předseda senátorského klubu Pro region /nestr. za ANO/
--------------------
Určitě budeme podporovat každý návrh, který bude města a obce jakožto nejlépe hospodařící a nejlépe investující subjekty ve státě, tak jim bude kompenzovat možné výpadky jejich příjmů.

Přílohy