Senátor: Klíče by připomněly Listopad 89

07.11.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 3 | autor: Petr Klukan


Jihlava by mohla mít svou připomínku sametové revoluce. V projektu Klíče v neděli představí návrh pomníku k pádu komunismu.

Zatímco řadu významných událostí dokládají pomníky, žádný z nich nepřipomíná Listopad 89. To by rád změnil Spolek pro navrácení sochy TGM do Jihlavy.
S myšlenkou „vymyslet v Jihlavě něco, co by tuto přelomovou událost připomínalo“, přišel senátor Miloš Vystrčil (ODS). I když přiznává, že mezi lidmi je postoj k Listopadu 89 rozporuplný. „Na jedné straně lidé oceňují, že máme svobodu, na druhé straně říkají, že ztratili jistoty, není pořádek…“
Senátor oslovil vysočinského sochaře Radka Dvořáka. Z jeho pera vzešel návrh, který Listopad charakterizuje symbolem – klíči. „Nemělo by to být umělecké dílo, jako spíš jakési memento – připomínka přelomové události,“ říká Vystrčil.
Rozhodnuto není financování ani případné umístění. Senátor Vystrčil by byl ale rád, kdyby se do financování projektu zapojilo co nejvíce lidí. Klíče by si pak dokázal představit umístěné například v krajině nejlépe v blízkosti Jihlavy, třeba i na nějakém méně přístupném místě. „Svoboda také není lehce dostupná,“ vysvětluje.
Pokud by se projekt uskutečnil, stal by se v republice jednou z prvních připomínek události, která nám přinesla demokracii.
Projektu Klíče se ujal spolek soustředěný kolem Marie Bohuňovské, která se zasadila o znovunavrácení sochy TGM do Jihlavy.
Představení projektu, včetně ukázky 3D modelu, se bude konat již tuto neděli 9. listopadu v 17 hodin v kostele sv. Kříže v Jihlavě.

Přílohy