Senátor převzal klíč od České Kanady

04.07.2012

Jihlavský deník | Rubrika: U nás doma | Strana: 10


Certifikát a symbolický klíč od České Kanady převzal z rukou Její Excelence Valerie Raymond, velvyslankyně Kanady v České republice, senátor Miloš Vystrčil. Slavnostní akt se uskutečnil v sobotu 23. června v Jindřichově Hradci v refektáři bývalé jezuitské koleje, nyní Muzeu fotografie a moderních obrazových médií.
„Bohulibá péče o zviditelnění krásného území a zároveň i vtipná ceremonie předávání certifikátů i samotných klíčů od České Kanady mě zaujala i potěšila. Měl jsem možnost si znovu uvědomit, jak zajímavou částí území je jižní úsek mého senátního obvodu, neboť se vlastně jedná o východní část tzv. České Kanady,“ okomentoval předání certifikátu a symbolického klíče kanadskou velvyslankyní senátor Miloš Vystrčil.
Sobotní návštěvu kanadské velvyslankyně doplnilo slavnostní zahájení deseti výstav pod společným názvem „10 let fotografie v Jindřichově Hradci“ při příležitosti desetiletého výročí založení muzea. Výstavy potrvají do 30. září 2012.

Třetí návštěva

Kanadská velvyslankyně navštívila region České Kanady již potřetí. Tentokrát to v doprovodu jejího manžela Toma de Faye byla její poslední návštěva regionu před ukončením jejího mandátu v České republice. Česká Kanada je oblast rozkládající se přibližně mezi městy Kunžak, Dačice, Slavonice, Nová Bystřice a Jindřichův Hradec o rozloze ne více než 300 kilometrů čtverečních. V rámci ní je vymezeno území definované Nařízením Jihočeského kraje, které se těší vyššímu stupni ochrany, a tím je Přírodní park Česká Kanada o rozloze 18 700 hektarů s několika přírodními rezervacemi.
Symbolický klíč od České Kanady je v držení velvyslance Kanady v České republice. Certifikáty jeho držitelů získávají zástupci samosprávy a dále zástupci z akademické, obchodní, kulturní a společenské oblasti. Cílem je spolupráce mezi Kanadou a Českou Kanadou (obě leží na 49. rovnoběžce), vytváření partnerství v zemích Britského společenství a zemích Frankofonie ve prospěch a k podpoře rozvoje regionu.

Přílohy