Senátor: Zeman patří k lidem, kteří jako by zkameněli

27.01.2018

Zpravodajství ČTK | 20:14 | Rubrika: pol pod for


Kritika mířená proti Miloši Zemanovi v posledních dnech před volbami byla přehnaná a podle hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka (nestraník za ČSSD) byla důvodem, proč voliči rozhodli v jeho prospěch. "Byla jednostranná a z mého pohledu neobjektivní," řekl dnes ČTK Běhounek. Výsledek nepřekvapil krajského šéfa Strany práv občanů Miroslava Baštu. Zvítězila slušnost a rozum nad sprostotou a nekompetentností, řekl.

Senátor za ODS Miloš Vystrčil přiznává Zemanovi velké politické schopnosti, z výsledku prezidentských voleb ale nadšený není. "Zeman zvolil správnou strategii a vítězství urval na svou stranu. Ale Jiřímu Drahošovi patří dík za to, jak se své role ve druhém kole zhostil. Ukázal, že i člověk, který je v politice nováčkem, může být důstojným soupeřem a navíc zdrojem nějaké naděje," řekl Vystrčil. Zemanovi neupírá, že se podílel na vzniku demokratické společnosti v Česku, to z něj ale podle Vystrčila nedělá automaticky člověka, který vždy jedná politicky správně. "Patří k lidem, kteří jakoby zkameněli v určité době," míní Vystrčil. Ve změnu v chování, kterou Zeman slíbil v předvolebních i povolebních vystoupeních, nevěří.

Také podle Běhounka se může prezident jen těžko změnit. "Má své přístupy a názory, dá se s ním komunikovat a nemusíte s ním ve všem souhlasit. Voliči navíc zřejmě vnímají, že je schopen se nějakým způsobem za republiku postavit," dodal.

Jihlavského primátora Rudolfa Chloupka (ČSSD) výsledek překvapil. Je jasné, že prezident dokázal na svou stranu získat i ty, kteří ho v prvním kole nevolili, řekl. Ani jeden z kandidátů pro něj osobně nebyl nepřijatelný. "Každý z nich je schopný přinést do současné politiky něco zajímavého," řekl.

Přílohy