Senátoři bývalého zastupitele Prahy 11 Pešáka policii nevydají

10.12.2014

ct24.cz | Rubrika: Domácí | Strana: 0 | Autor: ire


Praha - Senát podle očekávání odmítl vydat svého člena Milana Pešáka (ODS) k trestnímu stíhání. Podle policie se jako zastupitel Prahy 11 podílel na údajně nevýhodném prodeji pozemků městské části, škoda měla dosáhnout přibližně 20 milionů korun. Pešák se cítí nevinný. Jeho stíhání bude moci případně začít až po skončení jeho senátorského mandátu.

"Vyšetřování je vedeno pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku, kdy škoda byla předběžně vyčíslena na zhruba 20 milionů korun," řekl České televizi mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Za Pešáka se postavila většina hlasujících senátorů

Proti vydání Pešáka hlasovalo 51 z 59 přítomných senátorů, jen 4 se vyjádřili pro jeho vydání. Předcházela mu dlouhá debata. "Já osobně považuji žádost o vydání pana senátora Pešáka za docela absurdní, protože pokud by měl člověk být stíhán za to, že nějak hlasoval, tak potom kde je svoboda hlasování," uvedl 1. místopředseda senátorského klubu Miloš Vystrčil (ODS).

Senátor Pešák zopakoval, že se cítí nevinný

Podle kritiků byly ceny, za které městská část prodala majetky, neúměrně nízké. "Chci zdůraznit, že jsme rozhodovali o výsledcích otevřeného výběrového řízení, v němž ty pozemky byly nabízeny. Souhlasili jsme s prodejem za nejvyšší cenu, která v tomto výběrovém řízení byla dosažena," hájil se Pešák. Podotkl, že zastupitelé rozhodovali na základě materiálů připravených městskou částí.

Pešák je první nevidomý senátor v historii Česka. Před příchodem do horní komory se věnoval podobně postiženým lidem, před 25 lety zakládal Unii nevidomých a slabozrakých.

Přílohy