Senátoři debatovali o sporu o lithium

12.10.2017

ČT 24 | 07:00 | Pořad: Zprávy


Jana BÍLEK MAREČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tuzemští politici mají podle senátorů respektovat zájmy Česka a nenadřazovat jim vlastní volební kampaně a politické zájmy. V usnesení tak členové horní komory reagují na spory o těžbu lithia. Memorandum o spolupráci s australskou firmou na plénu obhajoval jak ministr průmyslu Havlíček, tak premiér Sobotka. Hnutí ANO ale trvá na tom, že nejasnosti kolem podpisu dokumentu a jeho možných dopadů trvají.

redaktor
--------------------
Tříhodinová debata na plénu a po ní hned několik přijatých usnesení. Do debaty o těžbě lithia se zapojili i senátoři.

redaktorka /citace: přijaté usnesení Senátu/
--------------------
Senát Parlamentu České republiky vyzývá představitele politických stran a hnutí, zejména z ANO a z KSČM, aby nenadřazovali své politické zájmy a způsob vedení volební kampaně nad zájmy České republiky.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/
--------------------
To hlavní, a to si nevymyslelo hnutí ANO, aby tím překrylo, já nevím, Čapí hnízdo nebo tydlety další pseudokauzy, tak to bylo něco, ten krok podpisu toho memoranda 2 týdny před volbami.

redaktor
--------------------
V dalším z textů vyzývají ministry průmyslu a životního prostředí, aby do budoucna lépe koordinovali činnosti svých resortů s ohledem na nejlepší možné využití nerostného bohatství Česka. Narážejí tak na vládní rozepři kolem resortního memoranda, které s těžaři podepsal ministr průmyslu. Dokument podle sociálních demokratů státu umožní podílet se na zisku z budoucí těžby. Hnutí ANO ho naopak kritizuje a říká, že kvůli němu hrozí Česku arbitráž.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátního klubu /ODS/
--------------------
Ve veřejném prostoru se vyskytují informace, které jsou polopravdami nebo jsou zneužívány například v politickém boji, že je potřeba, aby v Senátu zaznělo, jak to je ve skutečnosti a kde je pravda.


Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády /ČSSD/
--------------------
To byl dobrý prostor proto, aby se věcně popsala realita problému, nejenom těžby lithia ale i dalších superstrategických surovin v České republice.

redaktor
--------------------
Vládní politici se vesměs shodli na tom, že senátní diskuse byla věcná a konstruktivní. Ke kauze těžby lithia se ale příští týden vyjádří na mimořádné schůzi i sněmovna. Ministr průmyslu Jiří Havlíček už vyjádřil obavy, že debatu silně ovlivní blížící se volby.

Přílohy