Senátoři na návštěvě Estonska akcentují bezpečnost a energetiku, zajímají se o digitalizaci

02.11.2021

senat.cz | 15:34 | Autor: Sue Nguyen


Ve dnech 1. a 2. listopadu 2021 na oficiální návštěvu Estonska zavítal předseda Senátu Miloš Vystrčil spolu se senátory Zbyňkem Linhartem, Zdeňkem Nytrou a senátorkami Annou Hubáčkovou a Adélou Šípovou. V Tallinnu se pětičlenná senátní delegace první den setkala s estonskými zákonodárci v čele s předsedou parlamentu Jüri Ratasem. Při meziparlamentním jednání i následném setkání s prezidentem Alarem Karisem se soustředili zejména na oblast společné bezpečnosti a obrany, energetické budoucnosti a konkurenceschopnosti Evropy a digitalizace veřejné správy. V podobném duchu pokračovaly druhý den diskuze s ministryní zahraničních věcí Evou-Marií Liimets.

„Jednoznačně jsem zaznamenal na estonské straně velké poděkování za to, že se podílíme na ochraně baltického prostoru vysláním českých letců a gripenů. Dále jsme si potvrdili, že se podporujeme ve společné politice vůči totalitním zemím, a ocenil jsem, že nás Estonsko vyhoštěním jednoho ruského diplomata podpořilo v okamžiku, kdy jsme se v Česku dozvěděli o vrbětické kauze,“ shrnuje jednání o bezpečnosti a společné obraně předseda Senátu Miloš Vystrčil.

V oblasti energetiky pětici senátorek a senátorů zajímal postoj Estonska k možnosti zařadit jadernou energii mezi udržitelné zdroje energie. Na nadcházející schůzi Senátu 5. listopadu totiž bude horní parlamentní komora za Českou republiku posuzovat evropský klimatický balíček „Fit for 55“.

„V tuto chvíli jsem získal spíše jemný náznak podpory jádru. Domluvili jsme se na tom, že se po ustavení vlády sejdou naše parlamentní delegace, abychom se o zkušenosti v oblasti jádra podělili. Jedna z věcí, která Estonsko podle vyjádření předsedy parlamentu Ratase zajímá, je, jak je zajištěna bezpečnost a jaderný odpad. Jsem přesvědčen, že obojí si dokážeme vysvětlit,“ vysvětluje Vystrčil.

V estonském hlavním městě senátní delegace dále navštívila Centrum excelence kybernetické obrany NATO (CCDCoE), kde působí i tři čeští experti, a vyslechla si prezentaci o estonské zkušenosti se zaváděním e-Governmentu a digitalizací veřejné správy.

Za obchodními příležitostmi spolu s delegací vycestovala desítka zástupců českých firem, sdružených ve Svazu průmyslu a dopravy ČR. Na poli vědy Česko reprezentovala předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová.

 

Odkaz na článek.

Přílohy