Senátoři ODS chtějí zamítnout návrh školského zákona

08.03.2017

Zpravodajství ČTK | 10:58 | Rubrika: for pol pod sko


Praha (ČTK) - Senátoři ODS chtějí zamítnout návrh školského zákona. Předloha, kterou dnes horní komora Parlamentu projednává, podle nich neřeší problémy s financováním škol a nadměrně zvyšuje administrativu. Senátoři ČSSD naopak chtějí většinově podpořit znění zákona, které schválila Sněmovna. Na tiskových konferencích to oznámili zástupci senátorských klubů obou stran.
"Ani občanští demokraté nezpochybňují, že ten současný způsob financování našeho školství není příliš funkční a má své problémy. Na druhé straně, to, co předkládá paní ministryně (školství Kateřina) Valachová (ČSSD), podle našeho názoru ty problémy rozhodně neřeší," řekl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.
Podle něj ze zákona nelze vyčíst, jakým způsobem budou školy financovány. Naopak se podle něj zvyšuje administrativní zátěž pro učitele, ředitele i ministerstvo školství. Proto ODS bude navrhovat zamítnutí zákona.
Opačný postoj zaujala ČSSD, která se postavila za návrh své ministryně. "V zájmu toho, aby se konečně po 20 letech změnilo financování českého školství, budeme podporovat návrh postoupený Poslaneckou sněmovnou," řekl místopředseda senátorského klubu ČSSD Miroslav Nenutil.
Odmítl přitom zásahy do zákona, které s financováním nesouvisí. Zejména to je návrh na zrušení státní maturity z matematiky, kterým chce zákon pozměnit senátor Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN).

Přílohy