Senátoři ODS podpořili nominaci Vystrčila na místopředsedu strany

14.01.2014

Zpravodajství ČTK | 16:49 | Rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 14. ledna (ČTK) - Senátoři ODS dnes podpořili kandidaturu svého kolegy a bývalého hejtmana Vysočiny Miloše Vystrčila na místopředsedu strany. Doporučili, aby občanští demokraté měli po nadcházejícím kongresu nově jen tři místopředsedy místo dosavadních pěti.

 Podporu některému z kandidátů na předsedu strany senátoři nevyjadřovali, když byl jeho jednání přítomen jeden z adeptů, poslanec a exministr školství Petr Fiala. "Jména jsme neřešili, my jsme spíš řešili průběh kongresu," řekl k tomu ČTK předseda klubu Jaroslav Kubera. Senátoři v této souvislosti označili za nezbytné, aby před volbami do vedení strany "proběhla politická diskuse o dalším směřování ODS".

 Vystrčila, který je předsedou strany na Vysočině, nominovala na místopředsedu jeho domovská krajská organizace. Podporu získal také v sousedním Pardubickém kraji. Obě organizace, podobně jako řada dalších, doporučily také Fialu na předsedu strany. Jeho soupeřem bude europoslanec Edvard Kožušník.

 Občanští demokraté budou své vedení volit na kongresu, který se uskuteční o tomto víkendu v Olomouci. Kongres se uskuteční po porážce v loňských sněmovních volbách, v nichž po rezignaci Petra Nečase stranu vedl zastupující předseda Martin Kuba. Ten o funkce ve vedení strany neusiluje.

Přílohy