Senátoři ODS většinově chtějí trojkoalici, z VV jsou v rozpacích

31.05.2011

Zpravodajství ČTK, Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj (mhm)


Praha 31. května (ČTK) - Senátoři ODS podle jejich místopředsedy Miloše Vystrčila většinově podpořili snahu širšího vedení strany pokračovat v trojkoalici kvůli prosazení reforem. Na druhou stranu ale další spolupráce s Věcmi veřejnými vzbuzovala jisté rozpaky, řekl ČTK Vystrčil po dnešním jednání senátorského klubu ODS.

"Usnesení Výkonné rady ODS bylo přijato většinově s pochopením a s tím, že samozřejmě velkou neznámou pro nás pro všechny je další možný postup Věcí veřejných," uvedl Vystrčil. "Určité rozpaky, jak jsme do jisté míry nuceni fungovat společně s Věcmi veřejnými, zazněly i na jednání našeho klubu," poznamenal v souvislosti s výzvou středočeské organizace strany k sestavení menšinové vlády bez VV.

Vystrčilovi v tomto návrhu chybí plán, jak by menšinová vláda fungovala a prosazovala v parlamentu své návrhy. "Je otázkou, zda je správné a odpovědné udělat krok A, aniž by byl znám krok B," podotkl Vystrčil. Dodal, že pro další setrvání ODS v koalici je podle jejích senátorů schopnost prosadit dohadované reformy formou zákonů.

Menšinová vláda by podle některých dalších senátorů byla výhodná především pro VV, protože by si mohly bez vládní odpovědnosti určovat, jaký obsah by reformní zákony měly mít, aby získaly jejich podporu.

Středočeská ODS podle reakcí z dalších krajských organizací ODS zůstala se svou výzvou ve straně osamocena. S návrhem přišla v pondělí v době, kdy se vedení ODS vyslovilo pro pokračování koalice. Reagovala tak na sjezdové usnesení VV o důstojném zastoupení strany ve vládě, kterou staronový předseda "véčkařů" Radek John opustil a nemíní se vrátit.

Přílohy