Senátoři podají návrh na zrušení nouzového stavu

17.02.2021

ČT 24 | 12:00 | Pořad: Zprávy


Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
V úterý přibylo v Česku 12 486 potvrzených případů covidu-19. Jde o nejvyšší přírůstek pozitivně testovaných od 8. ledna. Skóre protiepidemického systému PES je na 72 bodech, odpovídá tedy čtvrtému stupni. Reprodukční číslo stouplo o 0,02 na 1,08. Nad hodnotou 1, která poukazuje na zrychlování epidemie, se číslo pohybuje až na jednu výjimku od začátku února. Nejpozději v pátek podá skupina víc než 20 senátorů návrh k Ústavnímu soudu na zrušení nouzového stavu. Jeho opětovné vyhlášení vládou je podle nich protiústavní. Zrušit nouzový stav mohou i poslanci. Hnutí SPD to chce prosadit zítra v rámci mimořádné schůze. Debatu na toto téma podporují také komunisté.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Chceme, aby bylo zřejmé, zda vláda, přestože věděla, že tady je riziko protiústavnosti, tak se rozhodla rozhodnout vyhlásit nouzový stav, aniž by se bavila s opozicí v Poslanecké sněmovně, jinými slovy zda v podstatě svědomím toho rizika obešla Poslaneckou sněmovnu. A potom považujeme za důležité, abychom pro budoucnost věděli, zda kterákoliv vláda takové kroky může nebo nemůže dělat. Nebude to tak, že my bychom tím podáním jakkoliv narušili možnosti vlády v tuto chvíli efektivně bojovat proti pandemii.


Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Nouzový stav by mohl v budoucnu nahradit pandemický zákon. Na jeho podobě se snaží najít shodu všechny sněmovní strany. Vláda je podle premiéra Andreje Babiše připravená vyhovět opozici ve většině jejich připomínek. Neshoda podle něj ale panuje v otázce odškodňování. Jednání zástupců stran bude pokračovat večer.

Přílohy