Senátoři vyrazili pracovně do Peru: Prohlídka památek a listy koky

09.06.2014

EuroZprávy.cz | Rubrika: Politika | Strana: 0 | Autor: Lukáš Kňazovický


Praha/Peru - Na konci května se vydala čtveřice senátorů z Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Ivo Bárek, Petr Gawlas, Stanislav Juránek, Miloš Vystrčil na pracovní zahraniční cestu do Peru. I přes pracovní povinnosti si senátoři užili volnočasové aktivity, o nichž podrobně informoval Vystrčil na svém webu.

Hlavním důvodem cesty, o které jako první informoval server Novinky.cz, je podle Vystrčila žádoucí podpora současných aktivit a hledání nových možností a příležitostí uplatnění českých podnikatelů v Peru a peruánských podnikatelů u nás. Jedná se o dlouhodoběplánovanou cestu, která prý byla vyhodnocena jako vhodná ministerstvem životního prostředí, ministerstvem průmyslu a obchodua ministerstvem zahraničních věcí.

"Je mi jasné, že vždy bude možné cesty do takto vzdálených zemízpochybňovat a stavět cestující politiky do negativního světla. I proto se dlouhodobě o všech svých zahraničních cestách snažím informovat a velmi pečlivě je zvažuji a jejich počet se snažím minimalizovat. Za čtyři roky v Senátu se jedná o mou čtvrtou senátní zahraniční cestu(USA, Brusel, Zakarpatí, Peru)," uvádí senátor, který následně den po dni celou cestu monitoroval.

Za jeden ze zásadních výsledků považuje například konkrétní domluvu na návštěvě peruánských členů kongresu v ČR a zejména jejich slib podpory českým investicím a peruánsko-české spolupráci. "Osobně jsem sám překvapen za jak významnou součást a významnou podmínku jakékoliv spolupráce Peru a České republiky právě osobníkomunikaci a návštěvy členů zákonodárného sboru v Peru považují," hodnotí spolupráci Vystrčil, který se s ostatními senátory setkal s místními politiky, diplomaty, ale také ministryní zahraničí nebo ministrem životního prostředí Manuel Pulgar Vidalem a ředitelem jeho odboru pro mezinárodní spolupráci José Antonio Norrisem.

"Na schůzce s panem ministrem jsme podrobně diskutovali možnosti spolupráce České republiky a Peru v oblastech vodního hospodářství, odpadového hospodářství a revitalizace zamořených oblastí. Poměrně dlouhou a podrobnou debatu jsme také vedli z iniciativy senátora Stanislava Juránka o možné pomoci České republiky při organizaci zalesňování části peruánského území, které bylo v minulosti poškozeno těžbou nebo odlesněno vykácením částí deštného pralesa," popisuje senátor.

Tanec a Machu Picchu

Během dlouhé cesty si senátoři našli čas i na příjemnější aktivity. "Opět jsem se přesvědčil, že tvrzení, že Peruánci mají tanec a hudbu v krvi je stoprocentně pravdivé. Z ničeho nic jsme se při podvečerní procházce stali svědky neuvěřitelného tanečního průvodu. Průvod tancujících mladých žen a mužů procházel městem. Podívaná to byla úžasná, barevná, dynamická, plná masek, mládí, energie," pochlubil se na svém webu Vystrčil.

Delegace se podívala také do několika muzeí, známého historického sídla Machu Picchu nebo do náhorního města Cusco, v němž si senátoři vyzkoušeli listy koky. "Bez uvedení konkrétních jmen si dovolím pouze poznamenat, že přes přípravu preventivním polykáním zaručeně pomáhajících prášků nebo následné žvýkání listů koky či cucání speciálních bonbónů, které lze v Cuscu normálně koupit, byla po příletu část naší výpravy devastována bolestmi hlavy, zvýšenou únavou i problémy s dýcháním," popisuje Vystrčil.

10 postřehů Miloše Vystrčila

Závěrem pracovní cesty do Peru přiložil senátor deset postřehů, a dodal, že je naprosto zřejmé, že Peruánci velmi stojí o hospodářskou spolupráci s Českem a to zejména v oblasti vodohospodářské i v oblasti těžkého strojírenství a potravinářství. Byla prý rovněž definitivně potvrzena návštěva peruánských podnikatelů v červnu a předběžně dohodnuta návštěva zástupců regionu Callao v Česku.

  1. Peru je směsí velké chudoby i velkého bohatství zároveň. Peruánci se chtějí rychle vyrovnat vyspělým zemím a Česko za vyspělou a navíc spřátelenou zemi považují.
  2. V Peru již 10 let převyšuje meziroční hospodářský růst 5% a tomu odpovídají a budou odpovídat peruánské investice, pokud Česko bude nadále váhat, přijdou a budou investovat jiní.
  3. V Peru jsou v naprosté většině policisty ženy, prý je tomu tak proto, že je lze obtížněji než muže korumpovat. Zda je tomu skutečně tak, nevím.
  4. V Peru nosí maminky své malé děti na zádech v šátcích se speciálním úvazem. Kočárek jsem na ulici neviděl ani jeden.
  5. Že je doprava zejména množství aut problémem jsem již popisoval, co mě překvapilo, byla úplná absence aut vyráběných v Mladé Boleslavi. Naše dotazy jasně napovídaly, že příčinou není nezájem Peruánců. Naopak!
  6. Hodně jsme se v tom lišili, ale já jsem peruánskému jídlu na chuť moc nepřišel. Tropické ovoce příliš nemusím a ani jejich většinou nasladko upravované brambory či jiné pokrmy mě příliš neoslovily.
  7. Listy koka jsou snadno dostupné, můžete si zažvýkat nebo si vypít čaj. Kromě progresivních účinků na můj žaludek a střeva jsem však jiné účinky nepozoroval, ale možná jsem nebyl dostatečně vytrvalý.
  8. Při nákupech Peruánci zejména na trzích vždy smlouvají. Skoro jsem měl někdy pocit, že pokud by člověk přistoupil na první jimi vyslovenou cenu, tak by je zklamal.
  9. V Peru je pitná voda nekvalitní, doporučuji pít jedině balenou, co se týká kanalizace, není výjimečný požadavek na odkládání použitého toaletního papíru do nádoby mimo mísu.
  10. Peru je čarovná země s velkou perspektivou a problémy, které jsme my již většinou vyřešili, a proto umíme a můžeme pomoci. Navíc, je o nás zájem. Nevyužít toho by bylo chybou.

http://domaci.eurozpravy.cz/politika/95048-senatori-vyrazili-pracovne-do-peru-prohlidka-pamatek-a-listy-koky/


Přílohy