Senátorský klub ODS: Plán na vznik sportovní agentury je nebezpečný. Problémy ve sportu nevyřeší

02.05.2019

ods.cz | Strana: 0


Senátoři ODS vyzvali prezidenta a premiéra, aby iniciovali přesun Ambasády ČR v Izraeli do Jeruzaléma. Občanští demokraté chtějí na plénu Senátu odmítnout vznik Národní sportovní agentury a chtějí prosadit toleranci 0,5 promile alkoholu pro cyklisty.

„Náš klub podepsal společnou výzvu prezidentovi a předsedovi vlády, aby se zasadili o přemístění naší ambasády v Izraeli do Jeruzaléma. Zároveň bychom byli rádi, kdyby se tak stalo ve spolupráci s dalšími státy V4,“ uvedl místopředseda Senátu za ODS Jiří Oberfalzer.
 

Předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil kritizuje vznik Národní sportovní agentury: „Návrh vlastně říká, že ministerstvo školství selhává a není schopné situaci ve sportu řešit, proto mu ubírá pravomoci a přesouvá ho na vznikající agenturu. Zákon zvyšuje korupční potenciál – dává obrovskou moc jedinému člověku – předsedovi agentury. Předseda agentury a jeho lidé (které sám jmenuje) tak budou v podstatě jediní, kdo bude rozhodovat o dotacích ve sportu. Celé dohromady to působí velmi nestandardně a nebezpečně. Zákon si dává za cíl ‚spasit‘český sport, jeho výsledky mohou ale být spíš opačné. Ztotožňuji se proto s návrhy na zamítnutí, které předložil výbor pro vzdělávání a ústavně-právní výbor. Cestu k řešení vidím spíš v tom, že by měla vzniknout pozice vicepremiéra pro sport, který by koordinoval aktivity ministerstev vnitra, obrany a školství.“

„Návrh tolerance 0,5 promile pro vodáky je přínosný a hodnotím ho kladně. Kromě toho, že dává lidem více svobody, tak také podporuje podnikatele v okolí vodních toků. Proto přicházím s pozměňovacím návrhem, který umožní stejnou toleranci také pro cyklisty. Byl bych rád, aby tato úprava platila už v letošní cyklistické sezoně,“ uvedl senátor Ivo Valenta, jehož pozměňovací návrh Senát přijal.



článek na webu

Přílohy