Senátory čeká debata o měření a účtování spotřeby tepla v bytech

16.03.2015

Zpravodajství ČTK | 14:13 | Rubrika: Energetika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: nlm

 


 Praha 16. března (ČTK) - Senátory čeká debata nad dvěma zákony, které upravují měření spotřeby tepla v bytech a způsoby jejího rozúčtování. Jde o novely zákona o hospodaření energií, která mimo jiné upravuje povinnost instalovat měřiče tepla, a zákona o poskytování služeb spojených s bydlením, která řeší rozúčtování nákladů na teplo. Senát se bude těmito předlohami zabývat na své schůzi, která začne ve středu.


 Senátní výbor pro územní rozvoj v minulém týdnu přerušil projednávání obou zákonů, aby měl čas na vyřešení sporných bodů. Sejde se nad nimi ve středu ráno před schůzí Senátu, řekl dnes ČTK předseda výboru Miloš Vystrčil (ODS). Hospodářský výbor naproti tomu doporučil novelu zákona o hospodaření energií schválit beze změny. U ní je výborem garančním.

 Senátor Vystrčil řekl ČTK, že jedním ze sporných bodů, kvůli nimž výbor jednání přerušil, je povinnost instalovat ve všech bytech a bytových domech měřiče tepla. Zákon jde prý v této povinnosti až nad požadavky evropské směrnice, kterou novela zavádí. Směrnice podle něj naproti tomu stanoví, že měřiče se nemusí instalovat, pokud se ukáže, že to není ekonomicky efektivní. To potvrzuje i senátorka a členka výboru Jitka Seitlová. Podle jejích informací je pro řadu uživatelů a vlastníků bytů je zavedení měřidel buď technicky nemožné, nebo nevede ke snížení spotřeby energií.

 Podle nynějšího zákona museli vlastníci budov a společenství vlastníků vybavit vnitřní tepelná zařízení budov měřidly na teplo, a to do konce loňského roku. Projednávaná novela tuto povinnost upravuje tak, že všechny byty i nebytové prostory v bytových domech i víceúčelových stavbách, které odebírají teplo ze sítí, musí vlastníci a společenství vybavit měřidly podle zákona o metrologii nebo zařízením pro rozdělování nákladů na vytápění.

 Senátor Vystrčil varuje, že tato měřidla mohou měřit až se stoprocentní chybou a nezjistí tak přesnou spotřebu tepla v bytě. Se stejnými argumenty vystupoval ve Sněmovně i jeho stranický kolega Martin Novotný a chtěl nově upravenou povinnost ze zákona vypustit.

 Ministr průmyslu Jan Mládek však varoval, že odstranění povinnosti by vedlo k riziku postihu ze strany Evropské komise. Slíbil, že se ministerstvo pokusí vyjednat v Bruselu výjimku, ale potrvá to prý nejméně rok.

 Druhá novela, která stanovuje principy rozúčtování nákladů na teplo a teplou vodu, pak podle senátora Vystrčila vylučuje, aby se náklady rozúčtovaly podle dohody vlastníků bytů nebo nájemníků. Zákon tak lidi připraví o možnost, aby se mezi sebou dohodli, jak budou za teplo platit, a budou muset vždy vycházet z údajů na měřičích, tvrdí.

 Novela zákona, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů, uvádí jako jednu možnost rozpočítat náklady na teplo podle údajů na měřidlech, pokud se na tom dohodnou všichni nájemníci nebo vlastníci. Pokud se nedohodnou, nastoupí druhé řešení, kdy se náklady na vytápění rozdělí z části podle podlahové plochy a z druhé části opět podle náměrů na měřidlech. Tato úprava měla původně platit od letošního roku, poslanci ale odložili začátek její účinnosti až na 1. leden příštího roku.

Přílohy