Server: Senátor ODS jel na dalekou cestu. Co tam dělal?

09.06.2014

parlamentnilisty.cz | Rubrika: Monitor | Strana: 0 | Autor: dkr


Zahraniční cesty politiků bývají někdy kritizovány a hodnoceny jako zbytečné. Tomu se chtěl vyhnout senátor ODS Miloš Vystrčil a velmi podrobně informoval o cestě senátorů do Peru. Podle serveru Novinky.cz si kromě diskuzí s místními politiky senátoři našli čas i na volnočasové aktivity, jako třeba výšlap na Machu Picchu nebo zkoušku listů koka.

Čtveřice senátorů z výboru pro územní rozvoj zavítala koncem května na týdenní pracovní návštěvu jihoamerického Peru. Obsáhlé vyprávění o tom den za dnem přinesl senátor Miloš Vystrčil.

“Je mi jasné, že vždy bude možné cesty do takto vzdálených zemí zpochybňovat a stavět cestující politiky do negativního světla. I proto se dlouhodobě o všech svých zahraničních cestách snažím informovat a velmi pečlivě je zvažuji a jejich počet se snažím minimalizovat,“ napsal již dříve Vystrčil na svých webových stránkách.

Senátoři prý vyzkoušeli i listy koky

Hlavní důvod cesty byla podle Vystrčila “žádoucí podpora současných aktivit a hledání nových možností a příležitostí uplatnění českých podnikatelů v Peru a peruánských podnikatelů u nás“. Naši politici se prý proto setkali s několika tamními politiky a diplomaty včetně ministryně zahraničí nebo ministra životního prostředí.

Exotická země však nabízí i jiné než pracovní aktivity. Proto se senátoři ve volném čase zajímali o památky a místní zvyklosti. Podívali se prý například do historického náhorního města Cusca, kde si senátoři vyzkoušeli listy koky. “Bez uvedení konkrétních jmen si dovolím pouze poznamenat, že přes přípravu preventivním polykáním zaručeně pomáhajících prášků nebo následné žvýkání listů koky či cucání speciálních bonbónů, které lze v Cuscu normálně koupit, byla po příletu část naší výpravy devastována bolestmi hlavy, zvýšenou únavou i problémy s dýcháním,“ popsal Vystrčil výlet. V centru zájmu politiků prý byla i muzea, národní fotbalový stadion nebo prohlídka ruin známého historického sídla Machu Picchu.

http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1401&clanek=322383

Přílohy