Seskok si letos připomněli neoficiálně

02.05.2021

jihlavske-listy.cz | Autor:  Petr Klukan


Každoročně se v poslední dubnovou sobotu koná vzpomínková akce připomenutí paravýsadku skupiny Out Distance u Ořechova. Akci pravidelně navštěvují stovky lidí.

Vloni a letos se kvůli pandemii akce nekonala, přesto se zde v sobotu před pomníkem sešla třicítka lidí. Přišli politici, místní občané i zakladatel vzpomínkových akcí Julius Maleček.

Položení květin proběhlo neoficiálně, jen předseda Senátu Miloš Vystrčil a starostka Jana Divišová pronesli k přítomným pár slov.

Jak Vystrčil uvedl, jedná se o odkaz velkého hrdinství a odhodlání bojovat za svou vlast. Odkaz však dle něho nese další poučení, „že nikdo z nás není dokonalý, že se může stát, že podlehneme nějakému násilí či tvrdému nátlaku a že jsme také chybující“.

Přítomna byla i dcera zakladatele vzpomínkových akcí Malečka Renata Egnerová, která svému tatínkovi přede všemi poděkovala: „Za to, žes mi ukázal cestu, jak životem jít a nestydět se za sebe.“

Jak JL sdělila, díky akcím, na které s otcem odmalička jezdila, „měla tu čest se seznámit s lidmi, kteří za války bojovali za naši vlast a kteří byli mými 'adoptivními dědečky'. Byli to pro mě ty nejhezčí chvilky, které mě vždycky posílily v době, kdy mi bylo těžko a smutno“.

 

Odkaz na článek.

Přílohy