Setkání s diplomaty ze zemí EU a NATO po návratu české senátní delegace z Taiwanu

10.09.2020

senat.cz | Autor: Sue Nguyen


Ve čtvrtek 10. září 2020 se v Senátu Parlamentu ČR z iniciativy senátora Pavla Fischera, předsedy Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, uskutečnilo setkání s diplomatickými zástupci zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance po návratu české senátní delegace z cesty na Taiwan. Tu ve dnech 29. srpna až 5. září vedl předseda Senátu Miloš Vystrčil, který se jednání rovněž účastnil.

„Jsme ochotni a připraveni se o naše zkušenosti z cesty podělit a děkujeme za podporu, které se nám ze strany řady zemí dostalo,“ sdělil Miloš Vystrčil přítomným diplomatům.

Smyslem setkání bylo zhodnotit výsledky senátní cesty a diskutovat o možnostech rozvoje spolupráce mezi evropskými zeměmi a Taiwanem například v oblasti dodavatelských řetězců ochranných hygienických pomůcek.

„Pozitivní je, že cesta nebyla zdaleka pouze osobní misí jednoho člověka, ale vycházela z velmi široké podpory v Senátu, a to i mezi stranami dnešní vládní koalice,“ zdůraznil předseda zahraničního výboru Pavel Fischer.

Prohlubení ekonomické a vědecko-technologické spolupráce mezi ČR a Taiwanem bylo jedním z hlavních cílů senátní zahraniční návštěvy, která zároveň potvrdila společné hodnoty svobody a demokracie.

 

https://senat.cz/zpravodajstvi/zprava.php?ke_dni=21.12.2015&O=10&id=3030&from=M

Přílohy