Silnici do Želetavy čekají lepší časy

17.02.2015

Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: David Kratochvíl


Tankodrom z Telče přes Novou Říši až do Želetavy by se mohl alespoň částečně dočkat rekonstrukce.


Dva hlavní úkoly si mezi sebou stanovili, ve spolupráci s krajským úřadem, starostové obcí nacházejících se na frekventované komunikaci druhé třídy z Telče přes Novou Říši do Želetavy na Třebíčsku.
Po jednání přímo na hejtmanství o tom informoval vysočinský senátor Miloš Vystrčil. "Starostové získali seznam pozemků, které je potřeba majetkově vypořádat, a to v průběhu letošního roku, tak, aby v příštím roce mohla proběhnout rekonstrukce alespoň části tohoto silničního tahu," uvedl.
"Silnice je opravdu v katastrofálním stavu. Pokud se podaří jednání dotáhnout do zdárného konce, bude to jenom dobře. Rekonstrukce už je totiž skutečně potřeba," vyjádřil se k tomu například starosta Dyjic u Telče Milan Opravil.
Úsek je rozdělen do čtyř částí. Pokud se obcím podaří dohodnout se s vlastníky pozemků, že se komunikace opraví, je podle Vystrčila ještě zapotřebí sehnat na rekonstrukci dezolátní silnice finanční prostředky.
Oprava se, podle mluvčí kraje Jitky Svatošové, připravuje od roku 2010. Veškeré přípravné práce ale brzdí náročné majetkoprávní vztahy. "V letech 2016 - 2017 plánujeme v úseku Telč - Nová Říše větší opravy komunikace, v úseku Nová Říše - a dál souvislé opravy, vše ale závisí na finanční kondici rozpočtu kraje," vysvětlila.
Podle Vystrčila by měla být oprava financovaná z prostředků ministerstva dopravy. "Ministr slíbil, že krajům na opravy silnic druhých a třetích tříd dá zhruba čtyři miliardy korun každý rok. Vysočině by připadlo zhruba 400 milionů korun," vysvětlil proto Vystrčil.
V příštím roce by se však měl v ideálním případě opravovat pouze úsek vedoucí z Telče do Nové Říše. Z průzkumů vyšlo najevo, že zatíženost této komunikace je více jak třikrát vyšší, než u silnice z Nové Říše do Želetavy. Z Telče do Nové Říše, nebo opačně, projede během dne asi tisícovka aut," vypočítal senátor po středečním jednání na krajském úřadě, kterého se zúčastnili, kromě představitelů hejtmanství, starostové Telče, Nové Říše a Zdeňkova. Ostatní představitelé samospráv se podle Vystrčila z jednání omluvili.
Dotčený úsek silnice se ale ještě, kromě výše zmíněných tří obcí, katastrálním územím dotýká také těchto samospráv: Dyjice, Zvolenovic, Vystrčenovic, Bohuslavic, Jindřichovic a Želetavy. Starostové už na špatný stav průtahu upozorňují několik let. V minulosti kvůli stavu komunikace už sepisovali i petici.

Přílohy