Silvestr politiků: Čaputová s přítelem na dovolené, Zeman v domácí péči a Babišovo přání

31.12.2021

blesk.cz | 5:00 | Rubrika Politika | Autoři: Jakub Veinlich, Jakub Tomek


Řinčení politických zbraní na konci roku utichlo. I politici čerpají síly do nového roku. Každý po svém. Někdo s přáteli, jiní s rodinou. Někteří doma a někteří zas v přírodě. Blesk Zprávy zjistily, jak tráví konec roku český prezident Miloš Zeman, nebo například slovenská hlava státu Zuzana Čaputová a jak si užije první Silvestr Petr Fiala v roli premiéra i to, jestli Babišovi vyrazí tradičně na oslavy v Alpách.

Odpočinek, procházky, setkání s přáteli i přání, aby byl rok 2022 pokud možno co nejdřív bez covidu-19. To jsou plány i vyhlídky nejen českých politiků na přelom končícího a začátek nového roku. Blesk Zprávy přinášejí velkou anketu, jak volení zástupci stráví přelomové okamžiky mezi roky 2021 a 2022.
 

1. Prezident Zeman stále pod dohledem

„Pan prezident přivítá rok 2022 v Lánech,“ řekl Blesk Zprávám bez dalších podrobností k silvestrovskému programu Miloše Zemana jeho mluvčí Jiří Ovčáček. 

V sobotu 1. ledna oslaví Zemanova dcera Kateřina 28. narozeniny. O den později, tedy v neděli 2. ledna, pak pozvali Zemanovi na zámek v Lánech k novoročnímu obědu nového premiéra Petra Fialu (ODS) s Manželkou Janou Fialovou. Děti obou párů tentokrát u slavnostní tabule sedět nebudou. 

Prezident je podle všeho stále pod dohledem sester pro domácí péči, kterou využívá poté, co ho pustili po dlouhé hospitalizaci na jeho žádost na konci listopadu lékaři z Ústřední vojenské nemocnice. 

„Dle indikace ošetřujícího lékaře nedochází k žádným změnám v péči o pana prezidenta,“ řekl těsně před vánočními svátky Blesk Zprávám Boris Šťastný ze společnosti Senior Home Group, jejíž sestry se o Zemana na zámku v Lánech nepřetržitě starají.
 

2. Čaputová i s přítelem v Tatrách

Po rodinných Vánocích, prvních bez milovaného otce Štefana Strapáka (†79), tráví slovenská prezidentka Zuzana Čaputová poslední dny roku v Tatrách. Prezidentský palác, dobře padnoucí šaty a boty na podpatcích vyměnila za šálu s bundou a čepicí, sluneční brýle a sněhule. Společnost na túrách zasněženou krajinou jí přitom dělá její přítel Juraj Rizman. 

„Zdravíme z Tater. Je tu úžasná zima jako v pohádce,“ připsal zamilovaný pár ke společným fotografiím, které prezidentka zveřejnila na svém instagramovém účtu. Do Tater se tak vrátili, byli tu spolu totiž i v létě. 

I tak je Čaputová podle svých slov neustále k zastižení, kdyby musela z hor rychle úřadovat. „Musím mít stále zapnutý telefon, pokud by bylo potřeba něco rychle udělat, nebo rozhodnout,“ prozradila prezidentka pár dní před Vánocemi v hodinovém online rozhovoru na instagramu s moderátorkou Veronikou Ostrihoňovou. Právě procházky a pobyt v přírodě prý Čaputovou velmi nabíjí. 

Do nového roku si Čaputová nese z toho právě končícího podle svých slov především to, že se kvůli covidu nedá příliš věcí naplánovat. „Bude to rok, který bude určitě plný výzev. Doufám, že se nám podaří se trochu víc spojit a semknout. To, co mě mrzí, je vlna nenávisti a zloby, kterou vnímám. To je element, který je nejen nebezpečný, ale také nepříjemný. Budu se snažit, abych byla ten element, který spojuje,“ vytyčila si slovenská hlava státu v online rozhovoru pro rok 2022.

3. Fiala odjel na chalupu

První svátky ve funkci premiéra prožil předseda ODS Petr Fiala. Čas, kterého mu moc nezbývá, tráví s rodinou.  „V poslední době jsme asi nejšťastnější, když jsme na Vysočině na naší chalupě a chodíme ven,“ řekla Blesk Zprávám před volbami Fialova manželka Jana. A právě na chalupě stráví rodina předsedy vlády podle Fialy i čas, kdy budou čekat na příchod nového roku. 

„Popřál bych České republice co nejvíce spokojených občanů, kteří se do budoucnosti dívají s optimismem, protože situace nebude snadná,“ vyhlíží Fiala opatrně rok 2022. 

„Přál bych si, abychom se všichni více zaměřovali na to, co nás spojuje, než rozděluje. Abychom dokázali najít společnou řeč, protože koneckonců máme všichni jeden cíl. A tím je prosperující Česká republika,“ doplnil Fiala pro Blesk Zprávy přání, jaké má do nového roku i slovenská prezidentka Čaputová.

Právě na zahradě u chalupy je podle Jany Fialové nový premiér v posledních letech nejspokojenější. „Poslední roky na zahradu moc rád chodí a hrozně rád ji organizuje, vymýšlí a dotváří. Koupil si dokonce i nějaké nářadí v posledních letech a dost ho to baví,“ prozradila Fialová před volbami Blesk Zprávám na svého muže. 

Nejen podobné přání do roku 2022 má Fiala s Čaputovou společné. Oba politiky ale také spojuje smrt jejich nejbližšího. I Fialovi totiž v letošním roce zemřel otec.
 

4. Babiš: Ať skončí ten otravný virus

Naopak Andrej Babiš (ANO) si užije po čtyřech letech prvního Silvestra bez premiérských povinností. Po říjnových volbách skončilo jeho hnutí, ač s nejvíce mandáty ve Sněmovně, v opozici. 

Čas chce strávit co nejvíc s rodinou. „Budu celý tento rok v Čechách,“ reagoval Babiš před vánočními svátky na dotaz Blesk Zpráv, zda se chystá opět oslavit příchod nového roku s přáteli v Alpách. 

Na dovolenou se ale zřejmě chystá hned na začátku příštího roku. O pořádném odpočinku alespoň mluvil těsně po volbách. 

„Nejvíc ze všeho bych chtěl čtenářům Blesku, jejich rodinám, blízkým a všem jejich přátelům popřát zdraví. Ať už konečně skončí ten otravný virus tak, že zas konečně budeme žít naplno, jak jsme zvyklí, a naplňovat všechny naše sny, touhy a plány,“ přidal Babiš přání do roku 2022. 

V něm bude chtít obhajovat post předsedy hnutí ANO a nejpozději v září prý hodlá jasně říct, zda bude kandidovat v prezidentských volbách přesně za rok na prezidenta.
 

5. Vystrčila čeká výšlap za potápěči

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) strávil vánoční svátky s rodinou doma v Telči. Na Silvestra chystá tradiční akci i s kamarády. Nový rok přivítá doma. 

„Na Silvestr se těším, protože každoročně chodíme s kamarády na výšlap a do Vřídelova, kde se potkáme se zimními potápěči, cestou navštívíme pár hospůdek a večer budu trávit se ženou doma.“
 

6. Pekarová Adamová Silvestra moc neprožívá

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) strávila Vánoce s rodinou. A také tradičním během. Sama se prý i přes očkování nechala raději otestovat na covid -19, aby někoho případně nenakazila. 

„Co se týče Silvestra tak nejsem ten typ, který by jej nějak více slavil, naopak, takže ani tady to nebude žádná změna oproti předchozím letům,“ řekla Blesk Zprávám.
 

7. Richterová s prskavkami

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) strávila svátky s dětmi u piána a kytary a za zpěvu vánočních koled. Podobně poklidný podle ní bude také silvestr. 

„Silvestr očekávám v poklidné atmosféře v malém rodinném kruhu, zapálíme pár prskavek.“ prozradila.
 

8. Mračková Vildumetzová v očekávání

Další z mistopředsedkyň Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová patří také k těm, která chtěla strávit svátky v poklidu hlavně se svou rodinou - dvěma syny a manželem. O silvestrovské noci ale neměla před svátky úplně jasno. Byla totiž v očekáváni, že najde pod stromečkem dárek, který rozhodne za ní. 

„Pokud jde o Silvestr, tak ten většinou také slavíme v rodinném kruhu. Ale jeden samosebou neví, co bude. Mám totiž takové tušení, že možná najdu pod stromečkem překvapení, které mi mé plány změní.“
 

9. Rakušan žádné veselí nechystá

První vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) strávil svátky s rodinou, mezi nimi byl ale podle svých slov v kanceláři na ministerstvu. Konec roku prý, stejně jako šéfka Sněmovny, příliš neprožívá. 

„Žádné velké veselí rozhodně nechystám,“ napsal v SMS zprávě.
 

10. Schillerová bez dovolené a hor

Bývalá ministryně financí a vicepremiérka, současná předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová má letošní konec roku letos o poznání klidnější, než v předešlých letech. A toho chce také využít. I když žádnou dovolenou podle svých slov neplánuje.

„Žádné hromadné oslavy nechystám. Neplánuji ani hory, ani jinou dovolenou. Doufám, že si užiju vzácné chvíle s manželem, dcerou, synem a s vnoučátky na Moravě. Vše v domácí, komorní atmosféře, tak to mám nejradši. Baví nás tradiční zvyky, chodíme na procházky,“ popsala rodinný konec roku Schillerová. 

 

Odkaz na článek.

Přílohy