Sjednocení práv a povinností hasičů Senát zřejmě schválí

04.11.2015

Zpravodajství ČTK | 18:33 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 4. listopadu (ČTK) - Sjednocení práv a povinností hasičů do jedné normy přinese zákon o hasičském záchranném sboru, který čeká schválení v Senátu. Doporučily to dnes jeho výbory. Horní komora o návrhu rozhodne příští týden.


 Senátoři z výboru pro veřejnou správu, jak řekl ČTK jeho předseda Miloš Vystrčil (ODS), ocenili posílení možnosti dotačního a materiálního zabezpečení sboru dobrovolných hasičů i v malých obcích nebo uzákonění možnosti dobrovolných hasičů nakládat s nebezpečnými látkami. Dobrovolní hasiči získají zákonem povinnost pomoci v naléhavých situacích, i když nejsou ve službě, uvedl Vystrčil.

 Hasiči budou nadále chránit životy a zdraví obyvatel, životní prostředí, zvířata a majetek před požáry a jinými mimořádnými událostmi. Struktura sboru zůstane stejná, hasiči nebudou mít stejně jako dosud právní subjektivitu. Organizační částí generálního ředitelství se nově stane Hasičský útvar ochrany Pražského hradu.

 Norma taky zvýší ze 3000 na 10.000 korun horní hranici pokuty, kterou mohou úřady uložit za neoprávněné nošení stejnokroje. Hasičskou uniformu ovšem budou mít právo nosit i bývalí hasiči, dodal Vystrčil.

 Zákon zakotví, že hasiči mohou vstupovat do obydlí při důvodném podezření, že je ohrožen život nebo zdraví lidí, případně když hrozí škoda na majetku za více než 50.000 korun. Pokud tomu nebudou bránit okolnosti, budou si k tomuto kroku muset zajistit přítomnost nezúčastněného člověka. Lidé budou muset při zásahu respektovat pokyny hasičů.

 Hasiči taky budou moci ze zákona žádat bezplatně informace z rejstříků veřejné správy. Povedou seznam lidí, kteří používají zvláštní způsob tísňového volání. O zařazení do seznamu budou moci žádat lidé se zdravotním postižením nebo jejich zákonní zástupci. Státní hasiči budou moci v některých případech přednostně přijmout v přijímacím řízení podnikového hasiče. Záchranné útvary budou moci poskytovat služby autoškoly nejen pro hasiče, ale i pro příslušníky dalších složek záchranného systému.

Přílohy