Školy se bojí státních přijímaček. Hrozí jim soudy

18.11.2014

Mladá fronta DNES | Rubrika: Z domova | Strana: 5 | autor: Markéta Březinová


PRAHA Už za dva roky mají všichni absolventi základních škol se zájmem o maturitní obory skládat jednotné přijímací zkoušky na střední školu, které vytvoří organizace CERMAT. Příští rok na jaře si je školy budou moci nepovinně vyzkoušet.

Ukazuje se však, že pokud se rozhodnou testy použít místo svých vlastních přijímaček, což se logicky nabízí, můžou mít problém. Pilotní testy se totiž budou konat v jiném termínu, než kdy se podle zákona mají konat přijímací zkoušky. A tak zřejmě budou neplatné.
Ředitelé škol, které se do testování přihlásily, přitom dostali možnost vybrat si, jakou váhu zkušebnímu testu v rozhodování dají. Například v Pardubickém, Zlínském či Královéhradeckém kraji, kde loni pořádali přijímací zkoušky hromadně podle testů od soukromé společnosti Scio, se rozhodli, že tyto testy už neobjednají. Ředitelé se tedy v přijímacím řízení budou rozhodovat jen podle pilotních státních testů.
„Když už do toho jdu, tak se vším všudy. Věřím, že testy budou připravené dobře,“ říká ředitel Gymnázia Broumov Karel Výravský.
Jenže pokud ředitel rozhodne odmítnout žáka podle pořadí v testech, které se konaly mimo zákonem určený termín, rodiče mohou jeho rozhodnutí napadnout u soudu. Ten pak může nařídit, aby byl žák přijat.
Je to nebezpečné hlavně pro školy, o které je velký zájem. Tam se řediteli může stát, že odvolání přijde čtyřicet, a on bude mít jen třicet míst. „I kvůli tomu jsem se do pilotních přijímacích zkoušek nezapojil,“ říká ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička.
Kraje přitom školám účast spíše doporučily, výjimkou byl jen Jihočeský a Liberecký kraj. „Už pět let používáme testy od společnosti Scio, rozhodli jsme se, že v tom budeme pokračovat,“ řekl zástupce vedoucí libereckého školského odboru Tomáš Pokorný. V Jihočeském kraji se školy zapojí, teprve až poslanci schválí novelu, která přijímačky zavede povinně.
V Karlovarském kraji se ještě nerozhodli, jestli objednají i testy od Scia jako loni, nebo se spolehnou jen na ty od organizace CERMAT. Nikdo totiž ještě neví, jak budou vypadat, CERMAT uvolnil zatím jen ukázku. Pokud zákon skutečně začne platit, státní organizace nahradí společnost Scio v sedmi krajích.
Jen Liberecký kraj za ně letos dá 460 tisíc korun. Scio však krok ministra školství Marcela Chládka jako ohrožení svého podnikání nevnímá. „Naopak, ministr nahrává soukromým společnostem. Zavede povinné zkoušky, které budou rozhodovat o osudech dětí. Rodiče budou vystrašení a od CERMAT nebo ministerstva nebudou mít ani dostatek informací, ani možnost přípravy. Takže se obrátí na soukromé společnosti, které přípravu budou nabízet,“ přiznává mluvčí Scia Michaela Dostálová.
Ministr Chládek tvrdí, že testy dostanou kraje zdarma, a tak ušetří. Místopředseda ODS Miloš Vystrčil upozorňuje, že zhruba deset milionů ročně tím pádem zaplatí daňoví poplatníci.

Přílohy