Škrtání úředníků

14.08.2018

Mladá fronta DNES | Rubrika: Z domova | Strana: 2 | autor: Jakub Pokorný


Vláda rozjíždí plán, jak snížit počet státních zaměstnanců

Téměř každý dvacátý Čech je zaměstnanec státu.
Už i prezident Miloš Zeman kritizoval před měsícem, jak se „armáda“ úředníků rozrůstá. Ministerstvo financí vypracovalo první plán, jak tyto počty snížit, i když je zatím velmi opatrný.
Rozhodně nejde o žádný radikální řez. Lidí natvrdo propuštěných na dlažbu asi nebude mnoho, pokud vůbec někdo. Na druhou stranu je to první návrh od ekonomické krize, jak osekat počty úředníků poté, co předchozí vláda naopak zaměstnance nabírala.

Dva tisíce černých duší

Ministerstvo financí chce škrtnout část neobsazených míst, která mají ministerstva jako rezervu, ale dostávají na ně ze státního rozpočtu peníze. Instituci, která má neobsazených míst víc než pět procent, se všechna nad pět procent škrtnou. „Díky tomu zrušíme dva tisíce černých duší a ušetříme 3,4 miliardy korun. Apeluji na všechny ministry, aby nevznášeli nároky na další místa a naopak hledali personální rezervy,“ uvedla včera pro MF DNES ministryně financí Alena Schillerová (ANO).
Jednotliví ministři už dostali od Schillerové „svoji“ tabulku. Některým z nich se to ale nelíbí. Trochu to ostatně nastínil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na páteční tiskové konferenci v Lidovém domě. „Plošné škrty nejsou ideální. Třeba jen na odboru azylové a migrační politiky by to bylo 100 míst,“ zmínil Hamáček. Opatrně poznamenal, že je schopen „provést interní audity“ pracovních míst a pak se teprve rozhodne, co dál.
Zdroj z ministerstva zahraničí pak prozradil, že jim z financí přišel návrh škrtnout 60 diplomatických míst, což se rovná osazenstvu celkem tří ambasád.
Předseda vlády Andrej Babiš včera přes mluvčí ANO Lucii Kubovičovou vzkázal, že jde o návrh, který ještě není dopracovaný a povede se o něm určitě ještě dlouhá debata s ostatními ministry.
MF DNES oslovila velká ministerstva, kolik lidí zamýšlejí ušetřit. Nejkonkrétnější bylo ministerstvo dopravy. „Naším záměrem je v resortu dopravy zrušit 29 úřednických míst,“ uvedl mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar. Doprava má celkem něco přes tisíc úředníků.
Ministerstva ale někde místa ušetří, a jinde chtějí naopak přidat. Mluvčí dopravy Neusar třeba doplnil, že jejich resort bude potřebovat i nové úředníky. Po zářijovém zavedení slev pro děti a seniory ve vlacích budou totiž například víc kontrolovat dopravce.
Další dva resorty potvrdily škrtání úřednických míst bez udání přesných počtů. „Na přípravě systemizace pracujeme. O připravovaných změnách chce pan premiér nejprve informovat členy vlády a odbory,“ uvedla mluvčí Úřadu vlády Petra Doležalová. A na školství už se škrty počítají. „Ministerstvo zohlednilo krácení počtu úřednických míst při přípravě rozpočtu na rok 2019,“ odpověděl tamní tiskový odbor. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) byla ještě stručnější: „Stále o tom jednáme, čísla nechci říkat,“ reagovala na dotaz.

Opozice: Ušetřete všude

Expert na státní správu opoziční ODS a bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil si myslí, že prostor pro zeštíhlení je největší na ministerstvech, jejichž práce se dubluje s krajskými úřady. „Po vzniku krajů se měla zrušit podobná místa na ministerstvech. Kraje řídí střední školy, a přesto na ministerstvu školství neubyl ani jeden úředník,“ upozorňuje Vystrčil.

***

Část neobsazených míst mají úřady jako rezervu, ale dostávají na ně peníze.

Státní zaměstnanci v číslech

Celkem 452 102 z toho neobsazených míst 14 467 (3,2 %)

Učitelé: 160 tisíc

Úředníci: 150 tisíc

Policisté: 40 tisíc

Vojáci: 30 tisíc

Hasiči: 10 tisíc
 

224 063 Ministerstvo školství z toho neobsazených míst 
2 017 (0,9 %)
69 060 Ministerstvo vnitra 3 039 (4,4 %)
33 739 Ministerstvo obrany 1 350 (4,0 %)
26 204 Ministerstvo financí 1 886 (7,2 %)
24 761 Ministerstvo spravedlnosti 1 832 (7,4 %)


Zdroj: Ministerstvo financí, MF DNES

Přílohy