Smlouva v práci? Třeba jen na rok

28.03.2013

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 15 | autor: Jan Klička


Praha – Přijít do nové práce a požádat rovnou o smlouvu na dobu neurčitou? Na to raději zapomeňte. Minimálně v některých firmách.

Poslanci včera v závěrečném čtení schválili novelu zákoníku práce, který umožňuje daleko častější řetězení pracovních smluv na dobu určitou. Doteď platilo, že smlouva na dobu určitou mohla být maximálně tříletá a mohla se dvakrát prodloužit. Dohromady tedy devět let.

Nově bude záležet hlavně na dohodě odborů a zaměstnavatele. Tam,kde nemají odbory,si však počet opakování krátkých pracovních smluv určí sama firma „vnitřním předpisem“, což v některých případech může vést k téměř neomezenému opakování krátkých smluv.

„Zákon skutečně hovoří jen o vnitřním předpisu, což podle nás opakování smluv dovoluje. Je tam ale určitý korektiv, že takový postup by měl mít přiměřený důvod,“ vysvětluje advokát Jakub Hájek ze společnosti Ambruz & Dark/Deloitte Legal. Žádný přesný výčet profesí, u kterých je možné smlouvy pořád opakovat, zákon neuvádí. Včera schválenou novelu zákoníku práce si ovšem pochvalují jak firmy, tak odbory. Při ekonomickém poklesu je pořád lepší mít aspoň krátkou pracovní smlouvu než žádnou. „Jestliže dříve jsme měli jasný výhled na půl roku a u investičních celků i na dvanáct měsíců, nyní je to mnohem kratší lhůta,“ říká Pavel Juříček, viceprezident svazu průmyslu.

„V zákoně jsou stanoveny dostatečné pojistky proti případnému zneužívání této možnosti ze strany zaměstnavatelů,“ říká jeden z autorů novely zákoníku, senátor Miloš Vystrčil (ODS). Ve firemním předpisu musí být jasně stanoveno, kterých profesí se možnost opakování smluv týká.

Lidé, kteří budou mít pochyby o tom, proč jim zaměstnavatel pořád předkládá krátké smlouvy, by se ale měli obrátit na inspektorát práce.

Opakování smluv může být komplikací pro lidi, kteří žádají o dlouhodobé úvěry jako jsou hypotéky. V těchto případech banky žádají záruku delší pracovní perspektivy. Některé ústavy, které Deník oslovil, už dříve potvrdily, že se na kratší smlouvy musejí připravit. Zda to znamená, že „jednoletářům“ dají vyšší, tzv. riskové úroky, ale zatím nechtějí říci.

Faktury za 60 dní

Faktury zaplacené maximálně do dvou měsíců. Dnes nedostižný sen mnoha, napříště už realita.

Sněmovna včera schválila novelu obchodního zákoníku, která zavádí maximální lhůtu splatnosti závazků na 60 dní. Firmy si budou moci ujednat i delší dobu, ale jen pokud to nebude vůči věřiteli „hrubě nespravedlivé“. V případě státu či veřejného sektoru bude lhůta dokonce jen 30 dní.

Přílohy