Smlouvy? Je to moření osla

30.07.2014

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Hana Jakubcová


Obce se rozdělily na dva tábory. Jeden podepisuje petici pro, druhý proti. To vše kvůli zákonu o registru

smluv, který je před schválením. Podle něho by obce měly zveřejňovat uzavřené smlouvy na internetu.

VYSOČINA Jeden starosta proti druhému. Takovou reakci už teď, pár měsíců před schvalováním, vyvolává zákon o registru smluv. I z Vysočiny jsou iniciátoři dvou protichůdných celostátních „petic“.
Jedni vidí povinnost zveřejňovat obecní smlouvy v centrálním registru jako další zbytečnou administrativní zátěž. Přičemž chyba při uveřejnění by prý ze smlouvy mohla udělat neplatný cár papíru. Druzí zákonu tleskají a spatřují v něm důležitou systémovou pojistku proti nekalým praktikám.
Předkladatel zákona, poslanec a starosta Semil Jan Farský (TOP 09), tuto diskusi krátce před komunálními volbami moc nechápe.
„Jaký tím dávají odpůrci vzkaz voličům? Že potřebují něco tajit? Vždyť samotná tvorba smlouvy, to, že ohlídám její text, potřebná razítka, často s ní musím za zastupiteli, to všechno je o tolik složitější a časově náročnější. Prostý konečný úkon na počítači je proti tomu jednoduchý,“ říká.

Velké ryby neuniknou

Připouští, že při schvalování na podzim bude návrh obsahovat novou výjimku. Obce do pěti tisíc obyvatel by měly mít o dva roky odloženou povinnost smlouvy zveřejňovat. „Ustoupí se tlaku menších. Přičemž 95 procent veřejných peněz protéká přes větší obce. Velké ryby neuniknou,“ vysvětlil.
Na Vysočině petici proti chystanému zákonu nazvanou Jihlavská výzva podepsali například ve Víru, Křižánkách, Velkém Beranově či v Okříškách. Zdůrazňují, že nechtějí, aby z nich stát dělal sekretářky. A že ani na Slovensku, které se dává za příklad země, kde registr už funguje, nejsou bez obtíží.
Staví se za ně i senátor Miloš Vystrčil (ODS). „Ne nadarmo se totiž říká, že stokrát nic umořilo osla. V případě malých obcí platí toto přísloví dvojnásob,“ myslí si Vystrčil.

Když po úřadě chodí kriminálka

Naopak pro zákon jsou například v Lipnici nad Sázavou, kde kvůli neprůhlednému hospodaření skončil bývalý starosta před soudem. Vědí tam, jaké to je, když po obecním úřadě chodí hospodářská kriminálka. A jak to ves vrátí o deset let zpátky, pokud musí ze dne na den platit 13,5 milionu korun penále. „Jen ať je kontrola ze strany opozice, lidí i konkurence,“ myslí si starosta Leoš Bláha.
V desetitisícovém Novém Městě na Moravě už od letoška veškeré smlouvy města, jeho „příspěvkovek“ i obchodních společností dobrovolně zveřejňují na městských webových stránkách.
„Dali jsme to na starost paní ze sekretariátu. Trvá jí to při velikosti našeho města deset až patnáct minut denně. Není to nic složitého. Obec, která má zaměstnanou administrativní sílu, co dokáže zacházet s počítačem, by s tím neměla mít potíž,“ podotkl novoměstský starosta Michal Šmarda (ČSSD).
Okříšský starosta Zdeněk Ryšavý (ČSSD) ale připojil podpis pod Jihlavskou výzvu. Prý proto, že chce podpořit malé vesnice, jež často spravují starostové při zaměstnání. „My máme nějaký administrativní aparát, o nás ani tak nejde,“ řekl starosta dvoutisícových Okříšek.

„Vadí mi, že nebude stačit, když se smlouvy zveřejní jen na stránkách obce. Protože co si budeme povídat, stejně to nakonec nejvíc zajímá místní lidi. Oskenovaný materiál pro obecní webovky nemusí být ve speciálním elektronickém formátu, což pro centrální registr bude muset být,“ podotkl Ryšavý.
Technická stránka materiálu odeslaného do registru se může podle něj stát velkou pastí.
„Bude stačit, aby se někomu zdálo, že je část zveřejněného textu trochu nečitelná, že je tam chybička, a zpochybní to platnost celé smlouvy. Už vidím, jak s tím starostové z venkova zápolí, přitom mají tolik jiných starostí. Co vím, tak to trvá poměrně dlouho, snad půl hodiny, odeslat smlouvu do registru,“ řekl Ryšavý s tím, že „víme, jak centrální registry v Česku fungují“. Nelíbí se mu ani, že budou muset zveřejňovat smlouvy i příspěvkové společnosti obcí, například technické služby. Jsou v tom prý stále nejasnosti.
„Dostanou se do špatné situace vůči jiným subjektům na podnikatelském trhu. Protože krom práce pro obce ještě nabízejí služby v tržním prostředí. Jestliže budou zveřejňovat své smlouvy, ceny, budou strašně znevýhodněné proti těm, kteří to dělat nemusejí,“ přidal další výtku Ryšavý.
Miloš Vystrčil zdůraznil, že už dnes má každý obyvatel obce právo, při dodržení ochrany osobních údajů, se v podstatě na kteroukoliv smlouvu podívat. „Pokud nyní chceme zavést pro obce povinnost smlouvy zveřejňovat, potom bychom jim zároveň měli nějaké jiné obdobné povinnosti ubrat,“ říká senátor a místopředseda ODS.
Jan Farský uvedl, že zákon by měl zůstat celistvý, bez zbytečných dalších výjimek. Pokud vše půjde dobře, začne platit od poloviny příštího roku.

***

„Bude stačit, aby se zdálo, že je část textu nečitelná, že je tam chybička, a zpochybní to platnost smlouvy.“ Zdeněk Ryšavý

„Jaký tím dávají odpůrci vzkaz voličům? Že potřebují něco tajit?“ Jan Farský předkladatel návrhu, TOP 09

Přílohy