Sněmovna klouzavý mandát schválila, v Senátu ale možná narazí

11.07.2021

ct24.cz | Rubrika: Domácí | Autor: pet 


Osud návrhu na zavedení takzvaného klouzavého mandátu, který má zabránit kumulaci politických funkcí, je nejistý. Po schválení ve sněmovně zaznívají v Senátu hlasy, aby se plénum předlohou zatím nezabývalo. Podle návrhu by členové vlády mohli dobrovolně předat poslanecké místo náhradníkovi.


Návrh na zavedení klouzavého mandátu předložila skupina poslanců předloni v únoru. O měsíc později k němu dala vláda neutrální stanovisko, na plénum sněmovny se novela dostala až po roce. Na schválení návrh čekal téměř dva a půl roku.

„Ministr nebude sedět na dvou židlích, ale bude se moci více věnovat řízení resortu a také svým bodům, které má v Poslanecké sněmovně, včetně interpelací,“ vysvětluje návrh poslanec Pirátů Jakub Michálek. „Snažíme se prosadit, aby se politici věnovali jenom jedné funkci, pokud možno za jednu odměnu,“ dodává předseda SPD Tomio Okamura.

Podle Marka Výborného (KDU-ČSL) by bylo vhodné zvolit rakouský model: „Čili žádná povinnost. Neznamená to, že by ministr v okamžiku, kdy se stane ministrem, automaticky přicházel o svůj mandát.“

Úpravu ústavy nepodpořily tři kluby: občanští demokraté, ČSSD a komunisté. Během hlasování se zdrželi anebo nebyli přihlášení. „Mám obavu, že ministři přestanou chodit do sněmovny, pokud tam nebudou mít svůj bod,“ vysvětluje své stanovisko šéf KSČM Vojtěch Filip.

Změna pravidel těsně před koncem funkčního období se v Senátu nelíbí

Novela už ze sněmovny doputovala do Senátu. Horní komora ale nemá žádnou lhůtu na to, kdy musí změnu projednat. Vše tak bude záležet na organizačním výboru. V Senátu se dokonce mluví o tom, že by se novelou teď politici nemuseli zabývat vůbec.

Na programu schůze, která začne 21. července, klouzavý mandát není. Na rozdíl od novely o veřejném zdravotním pojištění nebo takzvaném lex Dukovany, které poslanci schvalovali ve stejném týdnu jako klouzavý mandát. „Myslím, že není šťastné, aby se o tomto rozhodovalo pro novou Poslaneckou sněmovnu, když ta stará končí,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Poslanci ale věří, že do konce jejich mandátu skončí i legislativní proces zavedení klouzavého mandátu. „Máme ještě necelé dva týdny v červenci, potom dva týdny v září. Tak věřím, že to zvládneme. Pokud by hrozilo nějaké prodlení, jsme připraveni svolat mimořádnou schůzi,“ ujišťuje předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Pokud změna ústavy projde schvalovacím procesem ještě během léta, mělo by se zavedení klouzavého mandátu vztahovat už na poslance, kteří vzejdou z říjnových sněmovních voleb.

Přílohy