Sněmovna pro omezení napadání vydaných územních plánů u soudu

08.09.2011

Zpravodajství ČTK, Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR (mhm)


Praha 6. září (ČTK) - Lidé zřejmě budou moci nově žádat Nejvyšší správní soud (NSS) o zrušení jen těch vydaných územních plánů, které platí méně než tři roky. Sněmovna dnes schválila tuto senátní úpravu vládní novely soudního řádu správního, která počítá se zavedením tříleté lhůty na soudní zpochybnění pro dosavadní i budoucí územní plány a další opatření obecné povahy.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) poslancům řekl, že senátní úpravy jsou "v zásadě akceptovatelné". Sjednocují totiž navíc pravidla pro osvobození od soudních poplatků nebo pro promlčení lhůty pro nápravu škody či nemajetkové újmy. Novelu, která má zjednodušit a minimálně o půl roku urychlit řízení u NSS, nyní dostane k podpisu prezident.

Omezit možnost napadnout u NSS vydané územní plány během tří let od jejich účinnosti navrhli senátoři kvůli tomu, že jinak by mohly být až do ledna 2015 napadeny územní plány, které nabyly účinnosti například počátkem tisíciletí. Omezení podle senátora ODS Miloše Vystrčila v zájmu právní jistoty obyvatel území i investorů podpořilo i ministerstvo pro místní rozvoj.

Vládní novela má dát NSS novou pravomoc zrušit všechny napadené rozsudky i příslušná správní rozhodnutí. V současnosti při podání kasační stížnosti k NSS shromažďuje a připravuje důkazy a materiály příslušný krajský soud. Pokud NSS správní rozhodnutí zruší, vrací se případ krajskému soudu, který teprve může příslušné správní rozhodnutí zrušit.

Novela také dává novou pravomoc ombudsmanovi podávat správním soudům žaloby ve veřejném zájmu. V současnosti může veřejný ochránce práv pouze podat podnět státnímu zástupci.

Předloha počítá rovněž se změnou příslušnosti správních soudů. V současnosti správní spory posuzuje soud tam, kde je sídlo odvolacího orgánu ve správním řízení, tedy v naprosté většině v Praze. Soud je zahlcen a průměrná délka řízení je tu nejméně rok a půl. U stejné agendy v Jihočeském kraji je průměrná délka řízení půl roku. Vláda proto navrhla novelou uzákonit to, že napříště budou věcně příslušné ty krajské soudy, kde sídlí správní orgán prvního stupně.

Přílohy