Sochy kastelána z Linhartov místo zámku zkrášlily Senát

16.06.2022

 bruntalsky.denik.cz | Rubrika: Bruntálsko | Autor: František Kuba


15. 6. 2022

Valdštejnský palác jako sídlo senátu patří k symbolům české kultury a státnosti. V posledních letech zde probíhaly výstavy věnované historii, umění a významným osobnostem. O pořádný rozruch se postarala výstava, která se uskutečnila pod záštitou senátora Ladislava Václavce z Krnova.

Návštěvníci zámku v Linhartovech už znají vtipné papírové sochy kastelána a výtvarníka Jaroslava Hrubého, který tvoří s elánem workoholika a s dětskou radostí. Nejdelší chodbu v senátu zaplnily papírové sochy hraběte Sedlnického z Linhartov a jeho středověkého doprovodu.

Jedinečný soubor soch Hrubý původně tvořil pro zámek Linhartovy. Když mu ale zámeckou sezonu pokazila pandemie, a pak se nečekaně protáhly opravy zámku, nastřádalo se v Linhartovech obrovské množství soch, kterým chyběli diváci.

Jaroslav Hrubý je zvyklý na davy návštěvníků a už se mu po nich v prázdném zámku stýskalo. „Letos měli mé sochy vidět návštěvníci zámku. Bohužel stavební firma po reklamacích odstoupila od zakázky a sezona se odkládá. Proto jsem moc rád, že mne oslovil Láďa Václavec s nabídkou mít výstavu soch v úžasných prostorách Valdštejnského paláce. Přestože jsem už vystavoval v USA a zdobil vánoční strom svatému otci papeži Janu Pavlovi ve Vatikánu, výstava v Senátu je asi vrcholem mé umělecké kariéry. Největší radost mám z toho, že mne i při odvážení soch zpátky na zámeček zastavovali lidé a děkovali za netradiční zpestření historické budovy Senátu. Já naopak děkuji jim za milá slova a senátorovi Václavcovi za jedinečnou příležitost,“ poděkoval výtvarník Jaroslav Hrubý.

Speciálně pro Senát Hrubý vyrobil papírovou sochu Albrechta z Valdštejna, kterou si osobně převzal předseda senátu Miloš Vystrčil. „Je to naprosto úžasné. Moc děkujeme za Albrechta i tuto krásnou výstavu,“ sdělil předseda Senátu Miloš Vystrčil.Vernisáž výstavy si nenechal ujít velvyslanec Lucemburska Ronald Dofing, který ocenil nejen sochy z Linhartov, ale také kresby opavské akademické malířky, honorární konzulky ČR v Lucembursku, Ivy Mrázkové, které byly rovněž součástí výstavy.Mezi pozvanými hosty na vernisáži byl i také Zdeněk Kohák, dlouholetý kurátor výstav obrazů Karla Gotta a jeden ze spoluzakladatelů Gottlandu v Jevanech.

„Jde o velmi zdařilou výstavu, kde se propojují prostorové práce - sochy pana Hrubého s kresbami paní Mrázkové. Vše působí pocitem, že zde sochy i obrazy patří od nepaměti. Návštěvníci si pak mohou díky umělcům lépe představit, jak to tady vypadalo v dobách Albrechta z Valdštejna,“ prozradil Zdeněk Kohák.Senátora Ladislava Václavce reakce na výstavu potěšily.

Nejvíce snad reakce vedoucí kanceláře Senátu Jany Vohrlíkové, která nahlas při vernisáži pronesla, že šlo o nejkrásnější výstavu, kterou za dlouhé roky viděla. Na chodbě prý v průběhu výstavy docházelo k vtipným a někdy i infarktovým situacím. „Chodba je řadu let stejná. Když probíhá výstava, tak jde pouze o obrazy ve stojanech. No a není divu, že sochy zejména pravidelné kolemjdoucí překvapily. Někteří lidé se noblesně oblečených postav při odbočení za roh do chodby dokonce lekli a nahlas pozdravili. Našli se i tací, kteří sochy z Linhartov od radosti zdravili každý den,“ dodal senátor Václavec.
 

Odkaz na článek.

Přílohy