Sociální demokraté na Vysočině jednají nemravně, rozčiluje se exhejtman

11.10.2012

parlamentnilisty.cz | Rubrika: Monitor | Strana: 0 | Autor: mp


Zaměstnanci krajských příspěvkových organizací v regionu Vysočina jezdí už tři roky před Vánocemi na kulturní akce do Prahy, za peníze od firem, které dostávají od sociálně demokratické krajskévlády na Vysočině zakázky.

Bývalý hejtman Miloš Vystrčil (ODS), který dnes působí v pozici opozičního zastupitele, považuje tuto praxi za nemravnou. Informuje o tom server iDnes.cz.

"Žádat podnikatele, kteří jsou zároveň uchazeči o krajské zakázky, o jakékoliv sponzorské dary, považuji za nemravné a nemístné, přestože to může být v souladu se zákonem," zlobí se někdejšíhejtman.

Projekt S Vysočinou na Broadway

Firmy, které mají zájem na získání zakázek od kraje, přispívají desítky tisíc korun na akci SVysočinou na Broadway. Na tento projekt každoročně firmy přispívají až šest set tisíc korun. A koho najdeme mezi donátory? Společnost Chládek a Tintěra,  Colas CZ nebo Strabag. Jedná se o stavební firmy.

Jen pro ilustraci, společnost Strabag v posledních letech realizovala hned 13 zakázek na opravu krajských silnic za miliony korun. Jen v roce 2010 přispěla na kulturní vyžití úředníků 135 tisíc. Společnost Chládek a Tintěra přispěla dokonce částkou 440 tisíc korun. Předseda představenstva akciové společnosti Petr Suchý k tomu ovšem poznamenává, řada zakázek od kraje je velmi náročná a nejedná se o zvlášť výnosné projekty. Uchází se o ně především proto, aby nemuseli propouštět zaměstnance.

"U těchto zakázek se výsledkově pohybujeme spíše kolem nuly, je to spíš teď krvavá nula," řekl Suchý.

Danajský dar

Naráží přitom zvláště na zakázku přestavby budovy uměleckoprůmyslové školy v jihlavské části Helenín. Původní cena zakázky se zatím navýšila asi o 11 milionů korun, ale podle Suchého je to způsobeno především tím, že stavba nestála na správných základech.

"Helenínský barák, to byl danajský dar. Už v době, kdy se v minulém volebním období kupoval. Byl postaven na hlíně a nyní, když se zatěžuje přístavbou s depozitáři, tak jsme museli celou stavbu založit na nových sloupech. A to předtím nikdo nevěděl," podotýká Suchý.

Přílohy