Soud rozpustil nevládku založenou už za SSSR

29.12.2021

Právo | Rubrika Ze zahraničí | Autoři: ama, ČTK


Likvidaci jedné z nejstarších ruských nevládních organizací, Mezinárodní Memorial, ohlásil včera v Moskvě tamní nejvyšší soud. Vyhověl žalobě generální prokuratury, podle které struktura, jež vznikla před více než třiceti lety v bývalém SSSR a proslula odhalováním stalinských zločinů, porušovala ruský zákon o zahraničních agentech. Ten jí od roku 2016 ukládal přiznávání finančních příjmů ze zahraničí v publikovaných materiálech.

Portál Novaja gazeta citoval prokurátora Alexeje Žafjarova, podle něhož „Memorial sice vznikl pro zachování památky obětí represí, ale nyní změnil své zaměření“. „Spekuluje na tématu politických represí, překrucuje historickou paměť včetně Velké vlastenecké války a vytváří falešný obraz SSSR jako teroristického státu,“ řekl. Tvrdil také, že organizace „pod rouškou obnovení historické paměti se pokouší rehabilitovat nacistické zločince a vlastizrádce“ a „někdo jí za to platí“.

Advokátka Marija Ejsmontová označila rozsudek za „nezákonný a neopodstatněný“. Organizace, kterou v roce 1987 spoluzakládal Andrej Sacharov, nositel Nobelovy ceny míru, se podle ní odvolá. Obhájci zdůraznili, že porušování zákona o zahraničních agentech nemůže být důvodem pro likvidaci. „Všechno je v tomto procesu vzhůru nohama. Porušování se dopouští nikoli Memorial, ale ruský stát,“ řekl advokát Grigorij Vajpan.
 

Vystrčil: Nepřijatelné

„Žádná společnost nemůže dlouho žít ve lži o vlastní historii a žádná vláda nemůže zakrývat navždy pravdu o politických represích,“ reagovalo na verdikt české ministerstvo zahraničí.

„Rozpuštění organizace považuji za nepřijatelné,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Je smutné, že země s tak bohatou kulturou se tolik bojí pravdy o svých dějinách i současnosti,“ řekla místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Přílohy