Soutěž Komunální politik roku došla do finále

16.11.2015

Moderní obec (newsletter) | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1


V hlavním sále Valdštejnského paláce, sídla Senátu Parlamentu ČR, se 12. 11. 2015 v odpoledních hodinách a za účasti ministrů a členů obou komor parlamentu udělovaly ceny v soutěži Komunální politik roku. Cenu za mimořádné projekty v osmi soutěžních kategoriích si odneslo osm představitelů komunální sféry – starostek a starostů. Celkovým vítězem soutěže se stal Petr Halada, starosta obce Kamýk nad Vltavou na Příbramsku, který zároveň obdržel titul Komunální politik roku 2015. V soutěži se prosadil se svým projektem WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti.

Připomeňme, že se soutěžilo v osmi kategoriích: Sociální projekt roku, Děti a rodiče, Sport a veřejné zdraví, Kulturní, společenská a vzdělávací činnost, Odpadové hospodářství, Veřejná zeleň, Dopravní projekt roku a Ekologický projekt roku. Odborná hodnotitelská komise vybírala ze sedmi desítek přihlášených projektů z měst a obcí celé České republiky. Posuzovala přitom jednak smysl projektů a jejich využití, ale zejména společenský a ekonomický přínos městu či obci, případně celému regionu. Pozornost věnovala i úloze přihlašovatele (nositele projektu), který přišel s myšlenkou projektu, zasadil se o jeho prosazení v zastupitelstvu či veřejnosti, byl „motorem“ realizace a dojednal s okolními obcemi přesah projektu do celého mikroregionu, dobrovolného svazku obcí, případně dál projekt rozvíjí. Z nejúspěšnějších projektů v jednotlivých kategoriích hodnotitelská komise vybrala celkového vítěze, Komunálního politika roku 2015.
Vítězové si odnesli křišťálové srdce, které vyrobili skláři z Nového Boru, diplom a šeky na 20 tisíc Kč pro své obce a města, celkový vítěz pak k diplomu a křišťálovému srdci obdržel šek na 50 tisíc Kč.
Soutěž vyhlásila redakce časopisu Moderní obec a jejího vydavatele, vydavatelství Profi Press s. r. o. letos v květnu. Slavnostního vyhlášení výsledků soutěže se zúčastnili účastníci soutěže Komunální politik roku – starostky a starostové, radní, zastupitelé a další zástupci radnic. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnila také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, která soutěži udělila svoji záštitu. Přítomen byl rovněž předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch, ministr životního prostředí Richard Brabec, předseda Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu PČR Miloš Vystrčil, předsedkyně Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Milada Halíková, náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Iva Merhautová, náměstkyně ministra vnitra Jana Vildumetzová, senátoři, poslanci a další významní hosté.
Patronát nad soutěží převzal Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu PČR a jeho předseda senátor Miloš Vystrčil. Spolupořadateli soutěže byly Svaz měst a obcí ČR a Sdružení místních samospráv ČR.

„Vítězové jsou vlastně všichni,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a přislíbila vyhlašovatelům soutěže svoji podporu i pro její příští ročník.
Soutěž podpořila i řada významných firem: partnerem hlavní ceny se stala společnost Asseco Šťastný vítěz, starosta Petr Halada, s cenou a paní ministryní Karlou Šlechtovou Soltions. Organizátoři soutěže děkují všem partnerům, kteří podpořili jednotlivé kategorie a jimiž jsou společnosti: ELEKTROWIN, BRIGGS & STRATTON, PEKASS, EKO-KOM a ECOBAT.

Projekty oceněné v jednotlivých kategoriích:

Sociální projekt roku: Pomoc na dvanáctce Cenu si odnesla starostka městské části Praha 12 PhDr. Daniela Rázková.

Děti a rodiče: Služba Baby taxi Ocenění obdržel senátor a starosta města Bohumín na Karvinsku Ing. Petr Vícha.

Sport a veřejné zdraví: Rekonstrukce sokolovny na Novém Hrádku Ocenění převzal zastupitel městyse Nový Hrádek Ing. Jeronym Holý.

Kulturní, společenská a vzdělávací činnost: WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti. Cenu si odnesl starosta obce Kamýk nad Vltavou na Příbramsku Petr Halada.

Odpadové hospodářství: Třídit odpad se občanovi Bílovce vyplácí Cenu si odnesl starosta města Bílovec na Novojičínsku Mgr. Pavel Mrva.

Veřejná zeleň: Alej Hliníka – II. etapa a výsadba květinového záhonu Cenu převzala starostka obce Lukavice na Ústeckoorlicku Ilona Severová.

Dopravní projekt roku: Rozvoj cyklistické dopravy na Kadaňsku. Ocenění obdržel starosta města Kadaň na Chomutovsku PaedDr. Jiří Kulhánek.

Ekologický projekt roku: Snížení energetické náročnosti ZŠ Mšeno Cenu převzal starosta města Mšeno na Mělnicku Ing. Martin Mach.

Přílohy