Spokojená ODS

18.01.2016

Týden | Rubrika: Názory a komentáře | Strana: 31

 


Kongres Fialovy strany glosuje PETR KOLÁŘ.


V celé novodobé historii ODS – od roku 2002, kdy v čele skončil Václav Klaus – se nestalo, aby byl volební kongres občanských demokratů většině lidí tak dokonale lhostejný jako ten z uplynulého víkendu. Vždyť ve dnech před ostravským kongresem byla strana mediálně zmiňována především v souvislosti s tím, že za ni v Královéhradeckém kraji bude na funkci hejtmana kandidovat bývalý policejní prezident Martin Červíček. Popravdě řečeno, tento fakt jen zapadá do obrazu dnešní ODS. Hm. Bývalý policejní prezident. Proč ne. Ale proč vlastně ano?
Ačkoli kongres začínal až po uzávěrce tohoto vydání TÝDNE, dalo se s klidným svědomím napsat, že se předsedou stal opět Petr Fiala. Bylo tomu tak ze dvou důvodů. Zaprvé ho prý občanští demokraté velebí za to, že strana nezanikla a Fiala ji ze 7,72 procenta (výsledek voleb do sněmovny v roce 2013) vytáhl na zhruba osm a půl procenta z dnešních průzkumů. Proto proti Fialovi ani nikdo nekandidoval. Druhým důvodem bylo, že dnešní ODS nemá nikoho, kdo by proti němu kandidovat mohl a nabízel něco lepšího. Lhostejno co. Cokoli.
„Lítá řež“ se tak strhla až o posty místopředsedů. Kandidáty byli i Jan Zahradil, Miloš Vystrčil, Evžen Tošenovský, Martin Kupka či Martin Novotný. Že vesměs nevíte, o koho jde, případně jste o nich dlouho neslyšeli? Pak vězte, že v posledních dvou letech všichni dělali místopředsedy strany. Kromě nich se do funkcí chtěli prosadit i poslanec Adolf Beznoska, starostka Obrnic u Mostu Drahomíra Miklošová a šéfka pražských zastupitelů ODS Alexandra Udženija. Pokud se některé další nominace neobjevily přímo na kongresu, tak už nikdo další. Zajímavé. Člověk by tak nějak očekával větší počet kandidátů a souboj jejich vizí, kam se má strana posunout.
Namísto toho bylo už v pátek jasné, že si ODS zvolí převážně staronové vedení. Lidi, kteří jsou víceméně spokojeni s tím, jak si strana vedla od propadu po brutálním konci kabinetu Petra Nečase. To ovšem znamená, že jsou spokojeni i delegáti kongresu a s nimi i řadoví členové, kteří je do této role vyslali. Fiala přece říká, že už je ODS opět v kondici a za všechno špatné může Babiš. A to je přesně ten důvod, proč se ODS nikam nehýbe a ani pohnout nemůže.

Přílohy