Spor o milionové komunisty. Jsou pilní šéfové, nebo pracují lenivě?

17.10.2011

Mladá fronta DNES, Strana 1, Vysočina (Radek Laudin)


Asi v ničem jiném se tak neliší názor krajské vlády ČSSD od pohledu opozice. Podle lidovců a ODS dokázaly poslední roky zbytečnost tří placených míst pro KSČM na kraji. Hejtman si jejich práci, která stojí řádově miliony korun za volební období, pochvaluje.

JIHLAVA - Vůbec nic. Není za ním vidět žádná práce. Tak hodnotí krajský šéf lidovců Štěpán Komárek bezmála tříletou činnost Drahoslava Oulehly (KSČM) v čele krajského legislativního výboru.

Stejného Oulehlu a jeho pracovní výkony naopak spokojeně oceňuje hejtman Jiří Běhounek (ČSSD).

Plat komunistů: 52 tisíc

Kdo se tedy na Oulehlu dívá objektivněji? Běhounek, který může díky podpoře komunistů řídit jednobarevnou regionální vládu? Nebo Komárek, jenž se dívá na spojenectví ČSSD a KSČM opozičním pohledem? Už tomu budou tři roky, co se na kraji vytvořila v době počínající ekonomické krize tři placená místa pro komunisty.

Dvaapadesát tisíc měsíčně pobírají Drahoslav Oulehla, Zdeněk Dobrý a Jan Slámečka. První šéfuje legislativnímu výboru, druhý finančnímu a třetí bezpečnostní komisi.

Opozice: Jen se jim odměnili

Před volbami tato tři plně placená místa na hejtmanství neexistovala. Za čtyři roky dá kraj na platy komunistů ze svého napjatého rozpočtu miliony korun. Podle opozice je to jen odměna za to, že KSČM podpořila jednobarevnou socialistickou vládu. Sociální demokraté opakují, že jde o důležité posty.

V souvislosti s Oulehlovou legislativní funkcí se nejvíce mluví o tom, že přejmenoval název kraje z Vysočiny na Kraj Vysočina. „Název kraje se měnil i v minulosti z Jihlavského kraje na Vysočinu. A obešlo se to bez legislativního výboru,“ shrnul lidovec Komárek.

Podle hejtmana Běhounka ale Oulehla odvedl doslova mravenčí práci při změně názvu.

„Nově legislativní výbor posuzuje veškeré schvalované zásady tak, abychom předešli jakýmkoli sporným formulacím. Při legislativní smršti ministerstev, při které nedbají našich připomínek, je sledování změn zákonů důležité, ať už se jedná o pohřebnictví, sociálně právní ochranu dětí nebo zdravotnictví,“ uvedl Běhounek.

To je ale podle lidovce Komárka zbytečné. „Na krajské úrovni se legislativa nemění. Kraj se jí pouze musí řídit. Celý tento výbor neměl vůbec vzniknout,“ sdělil.

V tom se shoduje s exhejtmanem Milošem Vystrčilem (ODS). „Považuji existenci těchto placených pozic za zbytečnou,“ podotkl současný senátor.

Vystrčil s Komárkem se ale přece jen shodli v tom, za kterým ze tří komunistů vidí největší kus práce. Oba jmenovali - i když s výhradami - Jana Slámečku. „Ale největší kus práce ještě neznamená velký,“ uvedl Komárek. Vystrčil hodnotil spíše komunistovu míru snahy být užitečný.

Finanční výbor (na rozdíl od legislativního) považuje šéf lidovců za užitečný. „Jedním z jeho hlavních úkolů je kontrolovat nakládání s penězi. Vzhledem k sumě, se kterou kraj hospodaří, si uvolněného předsedu i zaslouží. Když se ale podívám na počet vykonaných kontrol nepřesahující jednu za rok, tak to neodpovídá ani neuvolněnému předsedovi, natož uvolněnému. Na dobře placeného člověka je to špatná vizitka,“ zhodnotil Štěpán Komárek. A dodal, že ČSSD a KSČM zamítly požadavek, aby šéf výboru Zdeněk Dobrý podával o své činnosti pravidelnou zprávu na zastupitelstvu.

Dobrý: Je to poplivání práce

Takové hodnocení považuje Dobrý za poplivání své práce. „Množství kontrol je odvislé od aktivity členů výboru. Na žádnou kontrolu nesmí chodit předseda ani člen sám, ale minimálně ve dvou. Proto jsem opakovaně udělal kontroly se členy výboru za KSČM a ČSSD. Ale z členů vykonal za tři roky pouze jednu kontrolu kolega Cejpek z ODS. Další členové za ODS Vystrčil, Vymazal a Sedlák se k žádné kontrole nepřihlásili. Za KDU-ČSL kolega Houška za celé tři roky neudělal také žádnou kontrolu,“ uvedl Zdeněk Dobrý.

Plán na prázdniny? Nic

Na internetových stránkách kraje jsou různé materiály týkající se výborů řízených komunisty. Například v návrhu činnosti toho finančního na rok 2011 je uvedeno pouze deset měsíců, ne dvanáct. Červenec a srpen není v plánu činnosti vůbec uveden. A jak odpověděl hejtman Běhounek na otázku, za kterým šéfem z KSČM vidí největší kus práce a u kterého naopak vysledoval největší rezervy?

„Z mého pohledu odvádí všichni předsedové odpovídající, kvalitní penzum práce. Jejich činnost je pro kraj přínosem,“ zhodnotil první muž kraje.

Přílohy