Sprint s pandemickým zákonem. Senát, poslanci i prezident mají tři dny

23.02.2021

seznamzpravy.cz | 21:49 | Rubrika: Koronavirus, Politika, Život v Česku, Stalo se | Autor: Michaela Rambousková


Senát ve středu projedná takzvaný pandemický zákon, který má nahradit nouzový stav. Projednávání podle všeho nebude tak hladké, jak se čekalo.

Původně se zdálo, že když se na pandemickém zákonu ve Sněmovně shodla vláda i opozice, bude schválení v Senátu spíš formalita. Jenže senátoři v něm chtějí udělat vlastní úpravy.

Klíčový zákon pro boj s epidemií se tak musí vrátit zpátky do Sněmovny. Má přitom začít platit už 28. února, aby nahradil nouzový stav, který končí den předtím.

Premiér Andrej Babiš chce přesto legislativní sprint stihnout. Plánuje, že hned v pátek ráno senátní vratku schválí Sněmovna na mimořádném zasedání a prezident zákon ještě týž den podepíše. Předloha by tak během tří dní měla projít přes obě komory a prezidenta.

Verzi, která dorazila z Poslanecké sněmovny, chtějí senátoři doladit zejména v prvních dvou odstavcích, které hovoří o pandemické pohotovosti a na ni navázaných opatřeních. A to tak, aby omezení automaticky skončila spolu s pohotovostí.

„Zjednodušeně řečeno to znamená, že pokud by Poslanecká sněmovna rozhodla, že končí pandemický stav, v jehož rámci Ministerstvo zdravotnictví vyhlašuje opatření, tak ta opatření by automaticky nepřestala platit. To snižuje funkci parlamentní kontroly,“ vysvětlil předseda ODS Petr Fiala po úterním jednání s premiérem.

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) je v návrhu zákona i druhá chyba - zatímco rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví podléhají kontrole Sněmovny, krajské hygienické stanice ne. I tuto pasáž chtějí senátoři opravit, jejich kluby se kvůli tomu sejdou v úterý večer.

„Všichni máme zájem, aby zákon byl a byl účinný. Ale zároveň aby v něm nebyly nějaké bianco šeky či hrubé chyby,“ vysvětlil Vystrčil.

Opoziční poslanci už potvrdili, že jsou připraveni v pátek hlasovat tak, aby nemusel být prodlužován nouzový stav. „Ve finální verzi, která přišla ze Sněmovny, se upravilo navázání jednotlivých opatření na samotný zákon. Tam panuje shoda, že to není správně a je potřeba to opravit,“ řekl Jan Farský z hnutí STAN.

Snadné schválení vratky ve Sněmovně ovšem nastane jen v případě, že senátoři v zákonu neudělají jiné než dohodnuté změny. Někteří senátoři se ale obávají, že změn v zákoně se může hlasovat mnohem víc. „Pokud by to prošlo tak, jak to je, jsme v lockdownu celý rok, můžou si dělat, co chtějí. Bude to bitva o to, co projde a co ne. Obávám se, že to budeme hlasovat bod po bodu a vznikne z toho maglajz,“ řekl Seznam Zprávám jeden z oslovených senátorů.

Premiér Babiš už si novinářům postěžoval, že v Senátu to zatím nevypadá tak, jak opozice vládě při předchozích jednáních slibovala. „Uvidíme zítra odpoledne, jak to projednávání dopadne a za jakých podmínek se vrátí zákon do Poslanecké sněmovny,“ dodal.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že jeho strana se snaží, aby oprava ze Senátu byla skutečně jen v bodech, kde je to nutné.

Další prodloužení nouzového stavu podle Babiše nehrozí ani v případě, že by se celý proces zadrhl. „Ani hypoteticky ne, stihne se to určitě,“ věří Babiš.

 

Odkaz na článek.

Přílohy