Stát šetří. Plat sníží i starostům

27.01.2011

Havlíčkobrodský deník, strana 1,Titulní strana (REPORTÉŘI DENÍKU)


Škrty se nedotknou pouze zaměstnanců státu. O pět procent nižší výplatu budou mít také komunální a krajští politici

Vysočina – O více než čtyři tisíce korun klesla od 1. ledna mzda vysočinského hejtmana Jiří Běhounka. Místo 81 110 bude brát 77 055 korun. S hubenějšími peněženkami musí počítat také všichni členové krajské rady i krajští zastupitelé. V jejich případě ovšem není snížení tak markantní. Neuvolnění zastupitelé přijdou každý měsíc o 181 korun.

„Je to celonárodní trend, tak budiž, snížení pro mě bude pět procent z 81 tisíc korun,“ řekl hejtman. Jiří Běhounek nemá výhrady k tomu, že dostane méně peněz, ale vůči politice státu. „V rámci kraje stát ušetří snížením platů vedení samospráv hodně málo peněz. Pokud to státu pomůže, když rozhazuje jinde plnými hrstmi, tak prosím,“ okomentoval situaci.

Snížení platu čeká také více než sedm stovek starostů na Vysočině. Většina ještě neví, o kolik méně dostanou. V případě primátora Jihlavy půjde o přibližně tři tisíce korun. Starostové menších obcí pak dostanou méně v řádu tisíců. Šetřit se bude i na odměnách neuvolněných politiků. Tedy obecních zastupitelů a radních. Ti budou brát o stovky či desítky korun měsíčně méně. V nejmenších obcích půjde u zastupitelů o 14 korun měsíčně, v Jihlavě o 56 korun.

„Zatím jsem s nikým snížení platu nekonzultoval. Pokud se zákon týká i starostů, nic s tím nenadělám a prostě budu brát méně peněz. Stát něco ušetří, ale že by to byly velké peníze, to určitě ne,“ řekl starosta Brtnice Stanislav Jirků.

Někteří starostové mají pro tento krok ovšem pochopení. Uvědomují si, že platy klesnou i zaměstnancům radnic. „Vedoucí pracovníci by vždy měli jít příkladem svým podřízeným. Jinak by to vůči úředníkům nebylo spravedlivé,“ podotkl starosta Pacova Lukáš Vlček. „Bylo by nemorální, kdyby se platy snížily všem ostatním státním zaměstnancům a starostům ne,“ přidal se starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl.

V zajímavém postavení je starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová. Sama si totiž jako senátorka snížení mzdy odsouhlasila. „Prostě si tento krok žádá současné doba,“ řekla.

Bývalý starosta i hejtman a současný senátor Miloš Vystrčil připomněl, že platy krajských, městských a obecních politiků v posledních letech vytrvale rostly. „Platy poslanců i senátoru byly čtyři roky zmrazeny, ale platů starostů a dalších se to netýkalo. Situace je taková, že plat starosty většího města se blíží základnímu platu poslance,“ vysvětlil Vystrčil.

Platů komunálních politiků se doposud žádná úsporné opatření nedotkla. Za této situace je podle Vystrčila adekvátní šetřit i v této oblasti. Samotný princip, jak se platy politiků určují, se však Vystrčilovi nelíbí. „Lepší než hlasovat o konkrétních částkách by bylo určit tyto platy jako násobek průměrné mzdy,“ navrhl senátor. ...5

 

***

„V rámci kraje stát ušetří snížením platů vedení samospráv hodně málo peněz.“ Jiří Běhounek, hejtman Vysočiny

Region| Vysočina

Publikováno| Havlíčkobrodský deník; Titulní strana; 01

Publikováno| Jihlavský deník; Titulní strana; 01 - 3

Publikováno| Třebíčský deník; Titulní strana; 01

Publikováno| Žďárský deník; Titulní strana; 01

Publikováno| Pelhřimovský deník; Titulní strana; 01

Přílohy