Stát vykoupí pozemky mnohem dráž, stvrdil Senát

24.07.2014

Právo | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | autor: Jiří Novotný


Za pozemky, které stát potřebuje ke stavbě dálnic, silnic, vodních a energetických děl, budou vlastníci dostávat až šestnáctkrát více peněz než dosud. Umožnit to má novela zákona o urychlení výstavby infrastruktury, kterou v červnu schválila Sněmovna, a včera ji podpořil i Senát.
Majitelé pozemků by se tedy vyšších cen mohli dočkat již koncem srpna nebo v září.
Konkrétně novela zvyšuje maximální výkupní cenu zemědělské a lesní půdy z nynějších 8 až 35 Kč za metr čtvereční na 120 až 560 Kč/m2. Podmínkou je ovšem rychlé jednání majitele pozemku s investorem.
„Když vlastník prodá pozemek investorovi do šedesáti dnů, bude cena stanovená znalcem násobena osmkrát. Když dojde k prodeji ve lhůtě 75 dní, cena se navýší na čtyřnásobek a v případě prodeje do 90 dní na dvojnásobek,“ upřesnil ministr dopravy Antonín Prachař (hnutí ANO).
Uplatnit na žádost ředitele investorské organizace bude podle novely možné i šestnáctinásobek ceny, ale ve zcela výjimečných případech.

Ostrý slovní souboj

Právě o to se však včera v Senátu rozpoutal ostrý slovní souboj. Zatímco Prachař to označil za nezbytnou podmínku, aby nedocházelo při výkupu k nespravedlnostem a zbytečným prodlením, někteří senátoři byli zcela opačného názoru.
„Ukažte mi vlastníka pozemku, který by neudělal vše, aby takovou výjimku od ministra dopravy dostal. Zadělává se tedy na velký chaos. Může to dokonce vytvářet zcela zbytečně korupční prostředí,“ upozornila senátorka Veronika Vrecionová (ODS), která předložila pozměňovací návrh, aby se ceny stanovily zcela jednoznačně a žádná ministerská výjimka nebyla.

Prostor pro libovůli

Podle senátorky Elišky Wagnerové (bezpartijní) otevírá vládní úprava výkupu pozemků prostor pro libovůli. „Takto to v právním státě chodit nesmí,“ zdůraznila.
Senátor Miloš Vystrčil (ODS) rovnou osočil vládní koalici z licoměrnosti. „Stát by měl dbát o to, aby se slušně vedlo slušným lidem. Tomu ale vládní návrh nenapomáhá. Zvláště nové politické strany mají plnou pusu boje s korupcí, a když přijde konkrétní věc, jako je tato novela, je všechno jinak. Úředníci budou zase s lidmi domlouvat, kolik kdo za pozemek dostane,“ prohlásil Vystrčil.
Pozměňovací návrh Vrecionové však přes tyto kritické hlasy neprošel. Návrh novely byl schválen ve znění postoupeném Sněmovnou. Podle Prachaře budou nová pravidla minimalizovat počet případů, kdy se stát s vlastníkem nedohodne a musí se to pak řešit zdlouhavým vyvlastňovacím řízením.
„Nemůžeme po vlastnících chtít, aby prodávali pozemky pro výstavbu tak důležitých staveb, jako jsou dálnice, za peníze, které jsou jen směšným zlomkem toho, co za srovnatelné pozemky bylo placeno v minulosti,“ konstatoval ministr dopravy.

Přílohy