Štěch: Cílem pročínského prohlášení nebylo podbízení se

30.11.2016

Zpravodajství ČTK | 11:34 | Rubrika: for pol pod


Praha (ČTK) - Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) by na obsahu pročínského prohlášení čtyř ústavních činitelů nic neměnil, volil by ale jinou formu. Cílem prohlášení nebylo podbízení se Číně, uvedl Štěch v reakci na protesty, které prohlášení vzbudilo nejen u pravicových senátorů.
"Naším cílem určitě nebylo jakékoli podbízení se Číně. Nic jiného, než v minulosti bylo řečeno, jsem tam neřekli, žádná jména jsme nepoužívali a konkrétně jsme nikoho nenapadali," prohlásil předseda horní komory.
"Formu bych asi dneska také volil jinou, na obsahu nevidím v zásadě nic špatného, protože odpovídá předchozím prohlášením a smlouvám, které byly přijaty," dodal. Podle něj mohlo situaci řešit prohlášení ministerstva zahraničí.
ODS ústy předsedy svých senátorů Miloše Vystrčila ale navrhla, aby se Senát distancoval od prohlášení, pod nímž figuruje i Štěchovo jméno. "Jedná se o osobní názor politika ČSSD Milana Štěcha. Osobní názor předsedy Senátu Milana Štěcha nevyjadřuje názor Senátu," uvedl Vystrčil.
Další ze senátorů ODS Jiří Oberfalzer označil prohlášení za "demonstraci oddanosti dálněvýchodní komunistické říši". Poznamenal, že Česko by si nemělo nechat od nikoho nic diktovat. I podle předsedy senátního výboru pro EU Václava Hampla či Václava Lásky (SZ) by ČR měla zůstat suverénním státem a neměla by si nechat určovat, koho by její představitelé měli přijímat.
Prohlášení připravené ministerstvem zahraničí se odvolává na česko-čínské strategické partnerství a konstatuje, že schůzky některých českých politiků s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou "nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky". S dalajlamou se během jeho říjnového pobytu v Praze setkali politici ODS, STAN i vládní KDU-ČSL včetně ministra kultury Daniela Hermana.

Přílohy