Sto let od požáru Roštejna znělo hradem: Pozor na kohouta

16.06.2015

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 2 | autor: (jv)


ROŠTEJN – Celou sobotu si hasiči a návštěvníci na Roštejně připomínali sté výročí velkého požáru, který hrad zachvátil 12. června roku 1915.

Od dopoledne až téměř do půlnoci patřil Roštejn v sobotu ohnivému tématu. Právě před sto lety, při podvečerní letní bouřce, vzplála šindelová střecha věže a následně celý hrad. Hasiči z Růžené podle dobových zpráv neměli šanci rozsáhlý objekt uhasit. Zachránili alespoň obydlí lesníka, kapli sv. Eustacha, ochozy a Botanický sál. Poničený hrad se po opravách otevřel veřejnosti až v letech 1969 a 1982, už ve správě jihlavského muzea.
V sobotu vývoj hasičské techniky a hašení ilustrovali ukázkami přímo v předhradí dobrovolní hasiči z Růžené, Třeštice a Hodic, a také profesionálové ze stanic Telč a Třešť. Ti přivezli i moderní techniku – před hradem zaparkovali mohutnou plošinu schopnou dosáhnout až na špičku samotné věže.
Ukázky ale začínaly technikami z minulých staletí. Úvod patřil dřevěné putýnce, s níž jeden z hasičů přebíhal od nádrže k imaginárně hořícímu kaštanu před hradní branou. „Byla to opravdu dřina a efekt malý,“ naznali hasiči a vystřídali putýnku malou ruční pumpou, kterou si vyzkoušely i děti z publika.
Další pokrok dokumentoval zásah červenou ruční stříkačkou „koňkou“, kterou vyrobil v 19. století Josef Vystrčil z Telče, prapraděd současného senátora Miloše Vystrčila. „Koně jsme nebrali… Obsluhovalo ji většinou šest chlapů. Tady chlapci už jsou důchodového věku, tak snad je tu nějací chlapi vystřídají…,“ vyzvali hasiči přítomné k zapojení do akce a proud vody dokázal zvýšenou efektivitu hašení.
Mohutné proudy vody z moderních motorových stříkaček pak uvedly publikum do dnešní reality. „Dvěma proudy bychom vydrželi stříkat deset minut,“ popisovali profíci u jedné ze stříkaček. A protože na Roštejně jsou občas také problémy s vodou, varovali, že na „kohouta“ je potřeba dávat velký pozor i dnes.
Sobota také patřila na Roštejně prvnímu loučení s kastelánou Zdeňkou Vaníčkovou, která v říjnu po letech služby na hradě odejde do penze. V sobotu dostala květiny, oslava výročí požáru byla jednou z posledních velkých akcí na hradě v její režii.
Vše doplnilo tržiště, program divadelníků nebo pozdně večerní ohňová show. Působivým zastavením byla podle mnohých hra na harfu v chládku hradní kaple sv. Eustacha, kde hrála mladá harfenistka z Dačic.

Přílohy